Bejelentkezés (tagjainknak)
E-mail:
Jelszó:
Elfelejtett jelszó
Tagnak jelentkezem

Google
 
Egyesületünk a Magyar Autós Szakmai Szövetség alapító tagja
Egyesületünk a Magyar
Autós Szakmai Szövetség alapító tagja
 
 
 
 
 
Külföldi autóvásárlás fórum (index.hu)
 
 
Próbarendszámmal a csomagtartóban járnak a rendőrök
2012-01-30
Forrás: a5.hu

Az MGOE alelnökét, Anderkó Ottót kérdeztük egy új kormányrendelet kapcsán, amely a P-rendszámot használók életét nehezítette meg, ugyanis egy kis elírás miatt akár egy évre is bevonják az ideiglenes rendszámot a használótól. Az Egyesület a jogalkotóktól módosításokat kér.

Egy január elejétől hatályos kormányrendelet szerint a P-rendszámmal közlekedő autókról már kis vétség miatt is le kell vennie a rendőrnek az ideiglenes, úgynevezett próba-rendszámot. A kormányrendelet szövege úgy szól, hogy nem mérlegelhet a járőr, hanem köteles intézkedni. Ez a kis vétség lehet akár egy elírás, két betű felcserélése a menetlevélben, vagy egy pontatlan alvázszám beírás az indítási naplóban. Az üggyel kapcsolatban megkérdeztük Anderkó Ottót, a Magyar Gépjármű-Kereskedők Országos Egyesületének alelnökét, hogy pontosan mit is jelent a gépjármű-kereskedők életében ez a változás.

Anderkó Ottó: "Az elnökség az utóbbi időben több jelzést is kapott tagjainktól, a próbarendszámmal kapcsolatos - álláspontjuk szerintük - túlzottan szigorú rendőri intézkedések miatt. A helyzet elemzése után derült fény arra, hogy a vonatkozó hatályos jogszabályok a P-jelű rendszámmal közlekedőket méltánytalanul megkülönböztetik, és aránytalanul szigorúan büntetik az egyéb forgalmi rendszámmal közlekedő autósokhoz viszonyítva. Le kell szögeznünk, hogy a próbarendszám az autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozásoknál munkaeszköz, s mint ilyen, nélkülözhetetlen a napi működéshez, ezért elfogadhatatlan az ezzel kapcsolatos hátrányos megkülönböztetés.

A5.hu: Tegyük tisztába, hogy mi is pontosan az a P-rendszám?

Anderkó Ottó: Ezt a rendszámot lehet használni a magyarországi forgalomból kivont járművek mozgatásához, illetve az EGT-ból (Európai Gazdasági Térség) és a külföldről behozott autók műszaki vizsgára, szervizbe viteléhez, valamint a javítás után az elvégzett munka ellenőrzéséhez, továbbá az autó ügyfél általi kipróbálásához is, ami nem is teljesen szabályos, hiszen a P-rendszámos autót csak az arra hivatott személy vezetheti.

A5.hu: Mi a szervezet problémája az új szabályozással, mely pontokkal nem értenek egyet a hatályos rendelettel?

Anderkó Ottó: A 326/2011. (XII.28.) Korm. rendelet 106. § (1) és (2) pontja alapján a P betűjelű rendszám visszavonása minimum fél év, illetve a (2) bekezdés alapján egy év. Az egyéb rendszámmal elkövetett szabálysértést ezzel szemben maximálisan fél évig történő rendszám-bevonással sújtja a jogalkotó. Továbbá azt is kifogásoljuk, hogy ha egy vállalkozásnak több ilyen rendszáma is van a tulajdonában, és az egyik egy apró hiba, vétség miatt bevonásra kerül, akkor a többit is le kell adnia a legközelebbi okmányirodában, így gyakorlatilag ellehetetlenedik a vállalkozás működése. Nézzünk erre egy hasonló példát a mindennapi életből. A P-rendszám számunkra olyan eszköz, mi egy kis pékségnek a kiszállító járművei. Az egyik sofőr hibásan ír be egy adatot a menetlevélbe hajnalban, amikor a forró kenyereket szállítja ki a boltokba, megállítja a rendőr és elveszi tőle a járművet, amivel dolgozik, sőt a pékség összes szállítóeszközét egy évre lefoglalják. Nos, nálunk a szállítóeszköz a P-rendszám.

A5.hu: Milyen vétség számít a rendelet alapján elegendően súlyosnak, hogy a rendőrnek intézkednie kelljen?

Anderkó Ottó: Egészen apró tévedés, vagy hiba elegendő ahhoz, hogy a biztos úr intézkedjen. A jelenlegi szabályozás akkor is a rendszám egy évre történő bevonását írja elő, ha az indítási naplóban a jogosult járművezető az alvázszám 17 karakteréből egyet elír, vagy az intézkedő rendőr úgy ítéli meg, hogy az számára nem eléggé olvasható. Mivel a rendszámot maximum egy évre lehet kérelmezni, ez gyakorlatilag a végleges bevonást jelenti. A helyszínen leszedi a rendszámot az autóról a járőr, és öt napig köteles az illetékes okmányirodában leadni, addig akár a csomagtartóban is hurcolhatja. Továbbá a rendelet nem engedi meg a jármű vezetésének átengedését más személynek. Márpedig az autó javítása után a szerelést végzővel történő próbaút, - amikor a javítást végző vezet, aki nem alkalmazottja a javítást megrendelő cégnek - elengedhetetlen az autó menettulajdonságainak ellenőrzésére. Ugyancsak szabálytalanságra kényszeríti az autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozást az a mindennapos esemény, amikor a komoly érdeklődő szeretné kipróbálni a járművet egy rövid próbaút alkalmával.

A5.hu: A súlyos intézkedések helyett milyen engedményeket kíván elérni az MGOE a rendelet módosításával?

Anderkó Ottó: Szeretnénk, ha a rendelet lehetőséget biztosítana a P betűjelű rendszám használatára úgy, hogy az illető céghez nem köthető személy is vezethesse a gépjárművet a vállalkozás képviselőjének jelenlétében, továbbá az esetleges szabálysértések az objektív felelősség alapján bírálják el. Szeretnénk, ha a rendszám használata közben előforduló kisebb hiányosságok azonnali bevonással való büntethetőségét megszüntetnék, mivel ez egyrészt hatósági jelzés nélküli közlekedést eredményez, másrészt sérti a jogbiztonság elvét, mivel lehetőséget ad a hatóság számára pusztán szubjektív szempontok alapján egész vállalkozások ellehetetlenítésére. Szeretnénk a kétoldalú megállapodások megkötésének kezdeményezését elérni az illetékes szervek által a P betűjelű rendszámok EGT- tagállamokban történő szabad használatára vonatkozóan. Elsősorban Olaszországot, Németországot és Svájcot, mint cél országokat, illetve az odavezető útvonalakat (Ausztria, Szlovénia) tartanánk fontosnak bevonni a megállapodásokba.Kommentek

sebi
sebib@freemail.hu
2016-07-14 12:55:53
Az ilyen viselkedési ,intézkedési mutatóról az islam állam jutott az eszembe,bár hirtelen nemtudom miért? Talán mert ugyan olyan nem emberi jogszabályokkal,törvényekkel végzik ki az embereket, meg hogy a végrehajtók is látszólag élvezik a törvényt be kell tartatni az bármilyen is.Ha az anyukájának volna egy vállalkozása és egy halom pénzt kidobatnak az ablakon vele a kajapénzel együtt,nemtudom a majma mit zabálna? De sajnos soha nem azt rúgják segbe aki megérdemelné! Halottak jogalkotót itéltek volna el azért mert családokat,embereket tettek tönkre?Kártéritett az ilyen valakit egyáltalán.Visszaadják majd az a több százezer forintot amiket az emberek kifizettek a rendszámért,meg azt,hogy tönkre mentek a vállalkozók? Pedig megérdemelnék!!!!
Malaci50
szemala@t-email.hu
2012-09-15 19:21:40
Nem csak a "p" rendszámos a szívatás. A Molnár Autókereskedéstől vettem egy használt autót, nem "p" rendszámmal, hanem a sajátjával, ugyanakkor az előző autómat eladtam a szomszédomnak. Az előző autóm "súlyadóját" egész évre befizettem, gondolom, a törvény alapján az "új" használt autóm után is egész évre befizette a régi tulajdonos. Úgy szól a törvény, hogy az adó alanya az, aki az év elején az autó tulajdonosa. Meglepetésemre az önkormányzat határozattal kötelezett a mostani autóm után az éves adó 44%-ának megfizetésére. Szerintem ez ez kettős adóztatás, mivel ugyanazon jogcím alapján kétszeresen szedik be az adót (a régi és az új tulajdonostól).Persze lehet fellebbezni, ami min.5000,- Ft illeték-köteles. Normális országban hogyan lehet ilyen? Nem elég, hogy a használt autók vételének rárakódó díjait is megemelték? Csak az állami lenyúlás!, mindég csak a lenyúlás!
Kíváncsi vagyok ,hogy az MGOE tud-e a problémáról? És mi a megoldás?
lang autoszerviz
langautoszerviz@gmail.com
2012-08-13 20:11:49
Engem nem a hír, a nav lepett meg az m1 es autopalyan.Egy nappal elírtam a dátumot ezért kerek egy esztendőre visszavontak.De nem csak ezt az egyet a masikat is ami szintén a cégem nevén volt.!!!! Gratula a hülyeségért.Én élek tovabbra de sajna egy embertől megváltam aki járt műszakira,átírni stb.Ja 7év alatt még egy szabsértésem sem volt.Ez az élhetőőő Magyarország!!!
petar
jadran53@freemail.hu
2012-03-14 08:00:07
Itt nálunk, csak szóban vállalkozóbarát bármelyik kormány!!Csak a lehúzás,és értelmetlen
"betartások"vannak!!Vegyék már tudomásul,a P rendszám: MUNKAESZKÖZ!!!!De, nemhogy segítenék a megmaradt autókereskedéseket,helyette tovább nehezítik a működésüket!!Miért nem lehet az P rendszámot EU-ban használni!Inkább fizessünk 130 eurót az 5 napos Német rendszámért?!!Jobban odafigyelhetnének a törvényhozók,és segíthetnék a MAGYAR vállalkozókat,(adófizetőket)ahelyett,hogy ilyen rendeletekkel
nehezítik tevékenységüket!!
01
01@ggg.hh
2012-03-03 02:51:56
Magyarországon csak a lefejés megy !!! Az fejik aki dolgozik , mivel csak azt tudják !!! Lassan nem lesz érdemes dolgozni !!! Jobb ennek a köcsög államnak az ha elveszik a Próba rendszámot és megvesszük inkább az 5napos német rendszámokat. Ezzel épp a pénz dobják ki a zsebükből , a német államot meg gazdagítják !!! Röhög az ilyen barom kormányon az egész világ !!!
Ezek a barmok csak büntetni tudnak !!!
01
01@ggg.hh
2012-03-03 02:51:36
Magyarországon csak a lefejés megy !!! Az fejik aki dolgozik , mivel csak azt tudják !!! Lassan nem lesz érdemes dolgozni !!! Jobb ennek a köcsög államnak az ha elveszik a Próba rendszámot és megvesszük inkább az 5napos német rendszámokat. Ezzel épp a pénz dobják ki a zsebükből , a német államot meg gazdagítják !!! Röhög az ilyen barom kormányon az egész világ !!!
Ezek a barmok csak büntetni tudnak !!!
K.T.
kate74@freemail.hu
2012-02-21 17:42:40
Tőlem sajnos a tavalyi év decemberében vették el a P rendszámot, mert nem tudtam igazolni, hogy a cég az én tulajdonom. A kocsi szintén a cég nevén volt. Azt nem firtatták, hogy az jogszerűen van-e nálam, de a P rendszám az véleményük szerint nem volt jogszerűen nálam. Azonnal tudtam volna faxoltatni a rendőrség ügyeletére valamint a neten beírható lett volna a cégjegyzékszám és azonnal látták vona, hogy az enyém a cég, de ez nem volt lehetséges. Egyértelműen arra ment ki a játé, hogy elvehessék e rendszámot. Minden rendben volt ( biztosítás, menetlevél vezetve stb..) Egy év eltiltás. Ennyi....Most trélerezhetek, fuvaroztathatok és buktam 2 pár rendszámot éves biztosítással együtt. XI.kerületben egyébként vadásszák a P rendszámot.
K.T.
kate74@freemail.hu
2012-02-21 17:42:25
Tőlem sajnos a tavalyi év decemberében vették el a P rendszámot, mert nem tudtam igazolni, hogy a cég az én tulajdonom. A kocsi szintén a cég nevén volt. Azt nem firtatták, hogy az jogszerűen van-e nálam, de a P rendszám az véleményük szerint nem volt jogszerűen nálam. Azonnal tudtam volna faxoltatni a rendőrség ügyeletére valamint a neten beírható lett volna a cégjegyzékszám és azonnal látták vona, hogy az enyém a cég, de ez nem volt lehetséges. Egyértelműen arra ment ki a játé, hogy elvehessék e rendszámot. Minden rendben volt ( biztosítás, menetlevél vezetve stb..) Egy év eltiltás. Ennyi....Most trélerezhetek, fuvaroztathatok és buktam 2 pár rendszámot éves biztosítással együtt. XI.kerületben egyébként vadásszák a P rendszámot.
Beela
Beelakovacs@gmail.com
2012-02-17 15:02:47
Tolem tegnap akartak elvenni: egy autot vittem szerelohoz, forgalomba helyezes elotti felkeszitesre. Az auto ki lett vonva ideiglenesen a forgalombol, majd az ido leteltevel automatikusan visszahelyezve. De mivel nem foglalkoztak vele, igy az okmanyiroda kitiltotta a forgalombol. Eddig ilyen nem volt, most kivont, vagy meg forgalomba nem helyezett autora lehet rakni, kitiltottra nem! Akkor most ezeket trelerezzem egy idiota modositas miatt?? Nagy szerencse, hogy a felhaborodasomat megertette a rendorur, es nem vette el, kulonben csak aznap 3 autot trelerezhettem volna...
szattila
szattila21@gmail.com
2012-02-14 17:27:31
Engem nagyon meglepett ez a hír. Használtautó kereskedőként el sem tudom képzelni, mit tennék, ha ránk szállnának és elvennék ilyen-olyan hiba miatt a pésünket. Az eddigi írásokban még fel sem merült, mekkora költséggel jár eleve a rendszám kiváltása. Tulajdonképpen ez így hazardírozás, szerencsejáték. Ha bukom, viszik. Már pedig, hogy minden szabályos legyen és azt a rendőr is úgy lássa, hát, véleményes.
Köszönöm a kiállást, sok sikert a módosíttatáshoz.
szattila
szattila21@gmail.com
2012-02-14 17:26:17
Engem nagyon meglepett ez a hír. Használtautó kereskedőként el sem tudom képzelni, mit tennék, ha ránk szállnának és elvennék ilyen-olyan hiba miatt a pésünket. Az eddigi írásokban még fel sem merült, mekkora költséggel jár eleve a rendszám kiváltása. Tulajdonképpen ez így hazardírozás, szerencsejáték. Ha bukom, viszik. Már pedig, hogy minden szabályos legyen és azt a rendőr is úgy lássa, hát, véleményes.
206
206@freemail.hu
2012-01-30 23:11:17
Bízzunk benne, hogy lesz "lazítás a hurkon". Több vállalkozás akár be is zárhat ha elveszik a "P" rendszámot. Kinek lenne ez jó ??? A "P" rendszám egy munkaeszköz. Mint pl. ácsnak a kalapács, vagy fogorvosnak a fogó.... Ellenőrizni természetesen kell. És mérlegelni is kell,ha valaki hibázik! A jogosulatlan használatot el kell választani a hibás kitöltéstől, alvázszám elírástól...
Tőlünk nyugatabbra több országban lehet használni más-más ország próba rendszámát természetesen érvényes biztosítással, zöldkártyával.... nagy segítség lenne a magyar használtautó kereskedőknek,ha ez a mi próbarendszámunkkal is így működne.
Szóljon Ön is hozzá! Hozásszólások száma: 12
Becenév: *
E-mail: *
Komment: *