Dráguló illeték és végtörlesztés az autópiac motorja

Forrás: gazdasagiradio.hu

Sem a végtörlesztésüket – jobb híján – eladott autójuk árából fedezni kívánóknak, sem az átírási illeték januári emelkedését megspórolni szándékozóknak nem maradt hátra néhány hétnél több idejük arra, hogy autójukat – lehetõleg jó áron – pénzzé tegyék. A sürgetõ határidõ közelsége már a Használtautó.hu szakportálon is érzékelhetõ.

Miután az év végéig kedvezményes végtörlesztést kihasználni kívánó ügyfelek elõször alternatív lehetõségeiket mérték fel, sokan csak most szánták rá magukat arra, hogy a családi autótól megváljanak – magyarázza Szemes Árpád, a Használtautó.hu ügyvezetõje. – Miközben a feladott személyautó-hirdetések heti átlaga átlépte a 80 ezres szintet, a sürgõsség egyértelmû jeleként 25 százalékkal, 750 feletti értékre ugrott azok száma, akik szívesen áldoznak arra, hogy egyébként ingyenes hirdetésük a találati listában elõre, vagy éppen a címlapra kerüljön.”

Persze a sürgõsségnek más oka is lehet. A végtörlesztés mellett az átírási illeték rendszerének átalakítása is sokakat arra késztet, hogy tervezett autócseréjüket még az idén üssék nyélbe. Így új autójukat még idén, a régi illetékkel írathatják a nevükre. Az új illetéktáblázat már nem a motor hengerûrtartalmát, hanem annak teljesítményét, illetve az autó korát együttesen veszi figyelembe az illeték kiszámítása során. Miközben lesz néhány nyertese is a változásnak, fõleg a fiatalabb, erõs autók esetében akár két-háromszorosukra is nõhetnek a fizetendõ összegek, a régi és új költségek különbsége akár a százezer forintot is elérheti.

A gyors és sikeres autóeladásnak többféle útja van. Amennyiben a kényelmesebb megoldást választjuk, autónk értékesítését szakértõ kereskedõre bízzuk. A kényelemért persze áldoznunk is kell: ezzel a megoldással legalább 10 százalékkal alacsonyabb vételárhoz juthatunk, de sokaknak ennél többet is megér az, hogy nem nekik kell a hirdetést intézniük és foglalkozniuk az érdeklõdõkkel. Ha mégis magunk intézzük az autó eladását, álljon itt néhány hasznos tipp a siker elõsegítése érdekében:

Hogyan hirdessünk?
1. Látogatott internetes oldalakat válasszunk! - Keressünk olyan hirdetési felületet, ahol sok érdeklõdõre számíthatunk. A rugalmas, gyors és részletes adatközlési lehetõség miatt célszerû online felületet választani.

2. Adjunk meg minél több adatot az autónkról! – Használjuk ki minél jobban a rendelkezésünkre álló felületet, a részletes ismertetéssel sikerül eleve kiszûrnünk azokat az érdeklõdõket, akiknek biztosan nem a mi autónkra lesz szükségük. Nem árt, ha odafigyelünk a helyesírásra, mert a sok hibával megírt hirdetés gyengíti a bizalmat.

3. Töltsünk fel minél több képet! – Kép nélkül senki nem fog a hirdetésünkre kattintani. A képek legyenek élesek és a lehetõ legtöbb szögbõl mutassák az autót.

4. Nyugodtan emeljük ki az autó hibáit, sérüléseit! – Az érdeklõdõk a helyszínen úgyis kiszúrják azokat, így viszont már a tárgyalás során számukra nem jelentenek alkupozíciót, hiszen elõre felhívtuk rá a figyelmet. Emellett bizalmat is keltünk, ami egyenes utat jelent a sikeres üzlethez.

5. A kínálati árat reális szintre lõjük be! – Célszerû megtekinteni, hogy hasonló típusú, korú és állapotú autókat milyen áron kínál a többi hirdetõ. A tapasztalat szerint a paletta alsó harmadába tartozó áron jó eséllyel találunk hamar vevõt az autónkra.

6. Ha több érdeklõdõnk is van, igyekezünk egy idõben bemutatni nekik az autót! – Így kisebb esélyünk van rá, hogy engednünk kelljen az árból, sõt, akár felfelé is kialakulhat licit.

Oszd meg ezt a cikket!