Termékdíj-előleg

Forrás: adonavigator.hu

A hatályos törvény szerint a termékdíj-elõlegre vonatkozó bevallási kötelezettségének a harmadik negyedévre vonatkozó bevallás benyújtásával együtt kell eleget tenni

A környezetvédelmi termékdíj folyamatosan változó szabálya 2012-re bevezette a termékdíj elõleg fogalmát. Bár a határidõ a mai nap, azért nézz rá a bevallásra, hogy a harmadik negyedévi kötelezettség mellett a negyedik negyedévre vonatkozó elõleget is bevallottad-e!

A termékdíj-elõleg az elsõ három negyedévi teljesítését veszi figyelembe. Nem történik más, mint a negyedik negyedéves teljesítés elõrehozott befizetését várja el a törvény. A feltöltési kötelezettség szabályának ismeretében ez nem is meglepõ. A költségvetésnek idei bevétel kell.

Természetesen ennek összege a negyedik negyedévi teljesítésbe beszámítható, azaz 2013. január 20-ig már csak a most bevallott elõleg és a tényleges negyedéves kötelezettség különbözetét kell megfizetni.
Ezt mondja a törvény 12/A. § (5) bekezdése is, mely szerint „A termékdíj-elõleget a kötelezett a negyedik negyedévi bevallásban a ténylegesen megfizetendõ termékdíj mértékéig kiegészíti, vagy a különbözetet visszaigényli.”

Hogyan kell kiszámolni az elõleget?

Az elõleget úgy kell számolni, hogy az elsõ háromnegyedév bevallásai alapján meg kell határozni a ténylegesen befizetett termékdíjak összegét.
Ezt harmadoljuk, majd az ezt követõen vesszük kapott összeg 80%-át. Ez adja a termékdíj-elõleg ezer forintra kerekített összegét.

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG