Nem mindegy, hogy kinek akarod eladni a használt autódat. A rendszer tartalmaz veszélyeket, gyengeségeket – de mire is érdemes odafigyelni, hogy ne járjunk rosszul?

Jogi fórumokat böngészve, szinte mindennaposnak tűnnek az át nem íratott autók körüli problémák. Pedig csak néhány egyszerű szabályt kell szem előtt tartani, hogy zökkenőmentesen menjen a gépjármű-átírás. Pontosan vezetett adminisztráción múlik minden és persze sok pénzen, de ha nem vigyázunk az autónkat az első igazoltatásnál akár ki is vonhatják a forgalomból. A jogszabályok sajnos elég bonyolultak, a jármű tulajdonjogának módosítását 9 féle törvény és rendelet szabályozza, néhol összhangban.

Gépjármű átírás
Az átírás veszélyei!

Az első példában a vevő (akármit mondanak a szabályok) nem íratta át az autót, így a volt tulaj, László, a mai napig kapja a büntetéseket, parkolási bírságokat és figyelmeztetéseket. A kormányhivatalnál ugyan bejelentette, de a rendszer tehetetlen az ügyben. Az eladást követően a rendőrségtől kapta az első (gyorshajtás miatti) 30 ezer forintos büntetést. Itt még viszonylag simán megoldódtak a dolgok, a rendőrségnek elküldte az adásvételit és a kormányhivatali bejelentés másolatát. Ez után parkolási társaságoktól érkeztek a büntetések. Az első adag parkolási pótdíjra benyújtott panaszt elfogadta a társaság és megszűntették az eljárást, a következő csomag esetében már nem léptek az ügyben, nem törölték a pótdíjat.

A szenvedő fél tovább kutakodott, és kiderült, hogy az autót addigra újra levizsgáztatták, így érvényes műszakival rendelkezik, ami nem kis dolog (ugyanis átírás nélkül műszaki vizsgára vinni az autót törvényileg lehetetlen, Magyarországon mégis megoldották). Lászlót a lakhelye szerinti kormányhivatal átirányította a vevőhöz tartozó hivatalba, ahol arról tájékoztatták, hogy már megszületett a határozat, amit postán kézbesítettek. Ám amíg az új tulaj nem jelenti be a vásárlást, addig nem írják át a nevére az autót, így továbbra is László kapja majd a csekkeket és rá marad az adásvételi igazolások küldözgetése, bejelentgetése a kormányhivatalnak és a többi illetékes szervezetnek. Majd négy hónappal az adásvétel után a kormányhivatal ideiglenesen bevonta az autót a forgalomból, a bejelentési kötelezettség elmulasztása miatt.

a gépjárműátírás veszélyei

Az eset egyébként nem egyedi. 2009-ben például Sopronban, egy idős hölgy adta el Lada gépkocsiját, pár hónapra rá pedig, kapta a parkolási büntetések csekkjeit. Egy autókereskedőnek adta el teljesen legálisan, aki tovább adta (természetesen) és az új tulaj felejtette el átíratni az autót a nevére. A hölgy telefonon próbálta orvosolni a helyzetet, de csak annyit mondtak, hogy ne fizesse be a csekkeket és küldje el az adásvételi szerződés másolatát.

Sajnos az asszony az autó eladását követő 15 napon belül nem kereste fel az okmányirodát az adásvételi szerződéssel, ami szintén egy mulasztás.  Ez a lépés azonban könnyen pótolható lehet, ilyenkor az eladás tényét bejegyzik a nyilvántartásba, és az értékesített, de az új tulajdonos által át nem íratott járművet kivonják a forgalomból. Sopron környékén ezek havonta 1-2 autóval is előfordulhatnak, nem árt nagyon elővigyázatosnak lenni. Az átírást elmulasztó vevő a NAV-tól mulasztási bírságra számíthatott, az idős hölgy pedig fellebbezhetett, bemutatva az eladási és bejegyzési naplókat vagy bizonylatokat, így igazolta, hogy az elkövetett szabálysértéseket és a kirótt bírságokat egy olyan autóért kapta ami nem az ő tulajdonában volt.

„Egy hasonló Totalcaros történetben az ügyvéd csak azt tanácsolta, hogy az eladó jelentse be a kormányhivatalnál, hogy nem írták át az autót a vevő nevére, és akkor majd kivonják a gépkocsit a forgalomból. Addig is az érkező bírságokat nem kell befizetni, hanem el kell juttatni az adásvétel és a kormányhivatalnál tett bejelentés másolatát a bírságolónak.”

2017-es gépjármű-átírás szabályai

Az adásvételi szerződés keltétől számítva 15 naptári napon belül kell az eladást bejelenteni. Ha a vevő kicsúszik ebből a határidőből, akkor számíthat szabálysértési eljárásra és akár bírságra is. A késedelem miatti mulasztási bírságot a NAV fogja beszedni a késlekedőtől.

Az eladónak is be kell jelentenie a tulajdonosváltást a kormányablaknál vagy okmányirodában, méghozzá a szerződés keltétől számított 8 napon belül. A KGFB felmondása is az eladó kötelezettségei közé tartozik.
A hatóság kivonhatja az autót a forgalomból, ha az új tulajdonos nem figyelt oda a határidőkre és nem íratta át azt megfelelően.

A legfontosabb dokumentum az adásvételi szerződés, kizárólag a teljes bizonyító erejű magánokirat formájában elkészített szerződéseket fogadják el.

Az adásvételi szerződésen szerepelnie kell a következő adatoknak:

 • Ingyenes, vagy visszterhes a tulajdonjog átruházás – (vagyis kap-e pénzt az eladó)
 • Jármű valamennyi fontos azonosítója
 • Eladó és a vevő adatai
 • Forgalmi engedély és a törzskönyv sorszáma
 • Szerződés hatálybalépésének napja
 • Feleknek nyilatkozniuk kell, hogy a feltételeket megértették, s mindketten teljesíteni fogják a bejelentési kötelezettségüket
 • Szerződést alá kell írnia az eladónak és vevőnek, továbbá két tanúnak

Átírás előtti feladatok:

A szerződés birtokában még nem mehet a vevő az okmányirodába, két feladata van:

 • Meg kell kötnie a KGFB-t
 • El kell végeztetnie az eredetiségvizsgálatot

A biztosítás érvényessége az adás-vételi szerződés aláírásának napjától legyen esedékes. Eredetvizsgára nincs szükség, ha a jármű öröklés miatt cserél gazdát, vagy korábban közös tulajdonban volt és most az egyik tulajhoz kerül csak.

Az autóátírás veszélyei

Milyen okmányok kellenek az átíráshoz?

 • Megkötött adás-vételi szerződés
 • Biztosítás megkötését igazoló irat
 • Elvégzett eredetiségvizsgálat megtörténtét igazoló határozat
 • Forgalmi engedély
 • Törzskönyv (kivéve, ha kereskedőtől vesszük, nekik le kell adni)
 • Átírási illeték befizetéséről szóló igazolás

A személyautó-átírás költségei:

Az átírás költségeihez kell sorolnunk az elvégzendő eredetiségvizsgálat díját is. Személygépkocsi esetén a vizsgálat díja a motor-űrtartalomtól is függ:

 • 1400 ccm-ig 17.000 forint
 • 1401 ccm között 18.500 forint
 • 2001 ccm-től 20.000 forint

A forgalmi engedély és a törzskönyv kiállításáért egyenként 6-6.000 forintot kell fizetni. Az átírás illetéke a jármű életkorától és a motor űrtartalmától függ.

Források:

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG