Gépjárműkereskedők a szigorodó hitelfeltételekről!

Forrás:

Egyesületünk elnöksége a hitelintézetekrõl szóló 361/2009 számú 2009 decemberében meghozott kormányrendelet kapcsán az alábbi közlemény kiadásáról határozott. A használtautók kereskedelmét jelentõsen befolyásoló hiteltermékek szabályozásának szigorításának alapvetõ céljaival egyetértünk de annak a márciustól életbe lépõ egyes részeivel nem. Úgy gondoljuk a mostani, a hitelfelvételt érintõ szigorítás jelentõsen elkésett és annak szigora túlzó, nem a kialakult válsághelyzet megoldását kínálja, hanem mélyíti az ágazatban tapasztalható recessziót.

A gépkocsi fedezetre kínált deviza alapú hiteltermékek piaca 2004 és 2008 között a felügyeleti szervek passzivitása mellett futott fel olyan mértékre, hogy a válság beköszöntével és a forint drasztikus gyengülésével a lakossági devizahitelek nagyságrendje már rendszerszintû kockázatokat jelentett.

Üdvözöljük azt a törekvést, hogy a szabályozás segítse a forint hitelek térnyerését, a deviza alapúval szemben, de ezt a folyamatot jelentõsen akadályozza a magas kamatszint. Így könnyen lehet, hogy a szigorítás a hitel és akár így az autók értékesítési volumenének további csökkenését eredményezi. Tekintettel a 2009- es év negatív rekordjára (amely 60%-os visszaesést hozott az új autók és 30% nagyságrendût a használt piacon) ez további értékesítési helyek bezárásával és munkahelyek, megszûnésével járna. Az elmúlt esztendõben kereskedések százai mentek tönkre és több ezer munkahely szûnt meg, ezért elkerülhetetlen ennek a folyamatnak a megállítása.

Aggályosnak tartjuk a forint hitel felvételéhez kikötött minimum 25%-os önrész mértékét. Úgy gondoljuk, hogy a nyugat-európai példákat is alapul véve és a múlt évben helyesen, nálunk is bevezetett a 20%-os minimálisan elõírt önrész mértéke kellõ mértékben gátat szab a felelõtlen hitelezési gyakorlatnak, így ezen elõírás további szigorítása szintén csak az ágazatban érezhetõ recesszió további súlyosbodását eredményezi. A piaci versenyhelyzet fenntartása miatt a deviza alapú hiteleknél az önerõ mértékét a forintalapú hitelekhez képest 5- 10% magasabb szinten lehetne megvalósítani.

Dunakeszi, 2010. január 23.

Magyar Gépjármú-kereskedõk Országos Egyesülete (MGOE)

Oszd meg ezt a cikket!