Közlemény: gépjármű értéke alapján adózás

Forrás: 

Egyesületünket levélben tájékoztatta az Európai Unió Adó- és Vámügyi Bizottsága a Magyar Kormánynak a regisztrációs adó témakörében júliusban átadott újabb figyelmeztetõ levele tartalmáról:

"A Magyarországon a gépjármûvek regisztrációs adójára alkalmazandó jogszabályok 2006. január 1-én hatályba lépett módosításának vizsgálata után a Bizottság úgy határozott, hogy kiegészítõ figyelmeztetõ levelet küld a Magyar Köztársaságnak, amelyben megkérdõjelezi a regisztrációkor fizetendõ adó összegének csökkentése érdekében alkalmazott adócsökkentési skálát."
A kiegészítõ figyelmeztetõ levelet 2006. július 4-én küldték el Magyarországnak. Magyarországnak a levél kézhezvételétõl számítva két hónap áll rendelkezésére a Bizottság által kért információk elküldésére.

Ezek alapján nyilvánvaló, hogy a magyar szabályozás még mindig nincsen összhangban a 4 éve már érvényben lévõ, vonatkozó európai ajánlással (TAXUD 255/02). A válaszadási határidõ a napokban járt le, s remélhetõleg olyan intézkedésekrõl tájékoztatták az illetékes Biztosságot, amely segíti az állampolgárokat modern, biztonságos, környezetbarát autóhoz motorkerékpárhoz jutni, jobb helyzetbe hozza a gazdaság ezen részében dolgozókat és harmonizál az Unió elvárásaival.

A jelenlegi szabályozás legfõbb hiányossága amelyet már többször kifogásolt Egyesületünk, egybehangzik európai adó- és jogi szakértõk sajtóban is megjelent véleményével is, miszerint:

- a Magyar Kormány a jelenlegi szabályozásban csak a gépjármû(személygépkocsi motórkerékpár) korát kívánja meghatározni, holott az EU idézett ajánlása a gépjármû ÉRTÉKE alapján történõ adózásra szólít fel!

A szakértõk azt is kifejtették - e levél tartalmát nem ismerve, de láthatóan azzal teljesen egybehangzóan -, hogy nem csak az ezt megelõzõ idõszaka (2004.02.01-2005.12.31.) volt rossz a regisztrációs szabályozásnak, amíg nem volt életkor szerint az adóalapból avultatás, hanem a 2006.01.01-tõl bevezetett, jelenleg élõ sem elfogadható, hiszen csupán az életkor alapján alkalmazott csekély és ténylegestõl lényegesen kisebb értékcsökkenés NEM alkalmas a jármû közel valós értékének a meghatározására! Márpedig a gépjármû értéknek megállapítását kell biztosítania magyar szabályozásnak is, s nem csupán az életkorát!

A helyzet megoldása egy érték alapú adórendszer bevezetése, amelynek kidolgozásában Egyesületünk szakmai segítséget nyújt a PM részére, amennyiben erre felkérés érkezik. Ugyanakkor e szükségszerû módosítás késedelme további terheket jelent költségvetésnek, hiszen a várható kifizetések a jogtalanul beszedett adó miatt, a jelenlegi 15-16 milliárd forintról tovább növekednek.

Ennek ismeretében várjuk a PM álláspontját e tárgyban, hiszen mint ismeretes az EU Bizottsága részérõl a kérdés tisztázására rendelkezésre álló határidõ a napokban lejárt. A PM azonban mindeddig nem hozta nyilvánosságra a Brüsszelbe küldött válaszát.

Dunakeszi, 2006.09.14
MGOE

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG