2018-ban is drágult a CASCO biztosítás

A Netrisk adatai szerint 10 százalékkal emelkedtek az árak 2017-hez képes

Ahogyan az egy korábbi cikkből kiderült, a kötelező biztosítási árak nagyjából 5 százalékkal emelkedtek 2019-ben. Ez az előzetes becslésekhez képest kevesebb, hiszen a szakértők 8-10 százalék körüli növekedést jósoltak. A 2019-es évben tehát adóval együtt átlagosan 53 ezer forintba kerül a KGFB. Szintén fontos változás volt a biztosítási piacon januártól, hogy az eddig a fogyasztókat terhelő baleseti adó helyett a bevezették a biztosítási adót. Ennek mértéke ugyanúgy 30 százalékos, ám ezt már a szolgáltatóktól várja az állam.

A 2018-as évben a CASCO átlagára 93 200 forint volt, mely 10 százalékos növekedést jelent 2017-hez képest. A Netrisk ügyvezető igazgatója, Sebestyén László több okot is felsorolt arra, miért alakultak így 2018-ban a CASCO díjak. Egyrészt több lett a tudatos felhasználó, melyet jól mutat, hogy sokkal többen választanak kiegészítő fedezetet CASCO biztosításuk mellé, mint korábban. A másik fő ok, hogy a biztosított állományban nőtt a fiatalabb autók aránya, melyek javítási költségei magasabbak az öregebb járművekéhez képest.

Karambolos jármű

Az évfordulós biztosításváltók átlagosan 72 ezer forintos szerződést kapnak, miközben az újonnan kötött, úgynevezett azonnali casco átlagára új autók esetében 101 600 forint, használt autóknál pedig 107 ezer forint volt. Az évfordulós váltók jellemzően több kármentes évvel rendelkeznek, és többségük a váltáskor eleve a kedvezőbb díj elérésére törekszik. A szerződők 54 százaléka választja a kár esetén legkedvezőbb, 10 százalékos, de minimum 50 ezer forintos önrésszel kialakított konstrukciót. További 35 százalék él a 10 százalék/100 ezer forintos önrészt előíró megoldással, emellett a fizetés módja is egyre inkább átalakul.

Az elérhető díjkedvezmények miatt a nagyobb egyszeri kiadás ellenére többen választják az egyösszegű éves díjfizetést, hiszen a szerződők 51 százaléka döntött így 2018-ban. A második legnépszerűbb a negyedéves díjfizetés 32 százalékkal. Jelentősen, 61-ről 67 százalékra emelkedett egy év alatt azok aránya, akik átutalással rendezik a díjaikat. Az a KGFB-ről is elmondható általánosságban, hogy az utalásos befizetéssel a díjak is jóval olcsóbbak tudnak lenni.

Forrás:

Kép: Shutterstock

Oszd meg ezt a cikket!