23 százalékkal nőttek az újautó eladások Romániában

Nagyon felpörgött 2018-ban a román autógyártás, az első három hónapban 23 százalékkal több kocsi gördült le a szerelőszalagról, mint egy évvel korábban.

2018 első három hónapjában összesen 121 678 járművet gyártottak Romániában, ami 23 százalékkal haladja meg az előző év első negyedévi termelést. A két nagy autógyár közül a Ford Románia felfelé húzta az átlagot, hiszen a legyártott 36 313 autó 135 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 15 400 darabot. A Ford Románia craiovai üzemének termelése azért futhatott fel ilyen látványosan, mert 2017 őszétől elkezdték gyártani az EcoSport hobbiterepjárót, ami világszerte nagyon népszerű. Egyértelműen ennek a modellnek köszönhető, hogy a cég exportja 140 százalékkal ugrott meg a vizsgált időszakban. 

A Ford EcoSport korában korábban Brazíliából jött, és miután Európában jól fogyott, az amerikaiak Romániába telepítették a helyi gyártást. Az EcoSport sikere többek között a jó motoroknak is köszönhető, a valamivel 5 millió forint felett kínált alapmodellben például egy három hengeres, 125 lóerős EcoBoost benzinmotor van, de aki dízelre vágyik, az 6 millió forintért egy 1,5 literes TDCi dízelmotoros változatot is vásárolhat belőle. A Renault tulajdonában lévő Dacia gyárnak kevésbé sikerült kilőnie az év elején, a megépített 85 365 autó 2,5 százalékkal több a 2017 évinél.  

23 százalékkal nőttel Romániában az újautó-eladások

A romániai autópiac egyébként évtizedes csúcson van, az első negyedévben ötödéve több, 35 993 újautót értékesítettek, amiből 29 531 volt a személygépkocsi. Ez utóbbi szegmens átlag felett teljesített, a 2017 első negyedévi értékesítést 26 százalékkal sikerült megfejelni 2018-ban. Közben a használt járművek piacán megfordult a trend, az első három hónapban forgalomba helyezett 120 655 használt jármű 5,8 százalékos csökkenést jelent. A román autógyártók és -importőrök egyesülete arra számít, hogy idén is körülbelül félmillió használt járművet helyeznek forgalomba Romániában.

A használt piac stagnálása, valamint az újautók kiugró értékesítése annak köszönhető, hogy egyre többen engedhetik meg maguknak az új autókat. A román átlagbérek 2018 februárban 11 százalékkal haladták meg a 2017 évit, és a trend folytatódni látszik, ez pedig az újautók kereskedelmét még inkább felpörgetheti.

Forrás:
MTI

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG