Az ősz folyamán novemberben pörgött a legjobban a hazai újautó-piac

Eddig csak nyáron adtak el Magyarországon több új gépjárművet 2019-ben.

Miközben a legutóbbi hírek arról szóltak, hogy világszerte jelentősen csökkentek az újautó-eladások 2019-ben, addig a hazai autópiac jobban teljesít, mint az előző két évben. Az eladások novemberben is egészen szépek voltak, a szeptemberi mélypont és a valamivel jobb október után összesen 14 215 új személyautót értékesítettek idehaza 2019 novemberében a Datahouse adatai szerint.

A márkák közötti versenyben megint átrendeződés történt az élbolyban, ám a Ford továbbra is tartja első helyét, hiszen 1827 autót adott el az ősz utolsó hónapjában. A Suzuki az októberi negyedik helyéről a másodikra jött fel 1669 járművel, míg a dobogó legalsó fokára a Dacia állhatott 1324 értékesített autóval. A hónap nagy visszaesője a Hyundai volt, melynek majdnem a felére csökkentek az eladásai idehaza, míg a vékonyabb október után a Porsche novemberben közel háromszor annyi autót értékesített.

Ford F150 Raptor

Az egyes járműkategóriák szempontjából továbbra is az SUV szegmens vezet, itt 5680 járművet adtak el. Az élen a Suzuki Vitara áll 861 darabbal, aztán a Ford Kuga következik 773-mal, majd pedig a Dacia Duster 472-vel. A szegmensek versenyében a második helyen az alsó-középkategória végzett 3441 darabos mutatóval, melyben a Škoda Octavia végzett az élen 602 eladott járművel. A második a Suzuki SX4 S-Cross lett 506 értékesített autóval, míg a bronzérmes az Opel Astra lett 368 darabbal.

A harmadik helyen az egyterűek végeztek a kisautók szegmensét megelőzve a jármű-értékesítések terén, ugyanis 1631 családi modellt adtak el novemberben. Ez az eredmény részben a családi kedvezmény számlájára is írható. A szegmens vezetője a Dacia Lodgy, melyből több fogyott, mint az utána következő öt modellből együttvéve. Ez szám szerint 572 eladott autót jelent. A második a Fiat Doblo lett 141 járművel, míg a harmadik az Opel Combo Tour 105 darabbal.

A felső-középkategória nyertese a Škoda Superb lett, mögötte a Ford Mondeo és a Vokswagen Passat következett. A felsőkategóriás limuzinoknál a Mercedes E-osztály novemberben elhúzott riválisaitól, hiszen több mint kétszer annyit adtak el ebből a modellből, mint az 5-ös BMW-ből és az Audi A6-ból együttvéve. Ami a sportos modelleket illeti, itt a Mercedes CLS-osztálya volt a befutó, utána az AMG GT következett, majd pedig a Mazda MX-5 hozta el a bronzérmet.

Az öt legkeresettebb márka 2019 novemberében a magyarországi újautó-piacon:

  1. Ford - 1827 db
  2. Suzuki - 1669 db
  3. Dacia - 1324 db
  4. Škoda - 1233 db
  5. Volkswagen - 1202 db

Oszd meg ezt a cikket!