Bejelentették a kormány új elektromos autók vásárlását ösztönző programjának részleteit

Újraindul az állami támogatás, ezentúl az olcsó villanyautókat még jobban támogatják.

Nagyon fontos bejelentést tett közzé ma délelőtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium: a magyar kormány ismét megújítja a környezetkímélő elektromobilitást támogató és az elektromos autók terjedését ösztönző programját. Legfontosabb változás, hogy a korábbinál igazságosabb lesz, az alacsonyabb árfekvésű villanyautót vásárlókat az eddiginél nagyobb vissza nem térítendő állami segítségben kívánják részesíteni.

Elektromos autókra vonatkozó támogatás bejelentése

Az elektromos autók vásárlását ösztönző újabb program részletei:

  • a pályázat 2022 június 1-ig tart vagy a keretösszeg kimerüléséig, ami ezentúl 5 milliárd forintra nőtt
  • az elektromos autók mellett a tisztán elektromos motorok és robogók vásárlását is támogatja a kormány
  • a taxi használatú járművek az eddiginél magasabb támogatást kapnak, a keretösszeg esetükben 2 milliárd Ft
  • elektromos autók esetében a vételár plafonja bruttó 15 millió forintra csökkent
  • a támogatás a 11 millió forintos beszerzési ár alatt: elérheti a 2,5 millió forintot a korábbi 1,5 millió Ft helyett
  • a támogatás mértéke a bruttó 11-15 millió forintos árú autók esetén 500 000 forint
  • az elektromos robogók támogatása csak nem természetes személyek számára érhető el, mértéke 100 ezer és 1 millió forint között lehet és akár elérheti a vételár 55%-át

Magyarországon 2016 óta lehetett állami segítséget igénybe venni új elektromos autó vásárlásához annak érdekében, hogy a környezetbarát technológia minél szélesebb körben megjelenjen az utakon. Mint ismeretes, az ösztönzőprogram második üteme is lezárult 2020 év elején, melynek keretében eddig közel 2 800 darab villanyautóhoz nyújtott támogatást a kormány. A hazai energiapolitika kiemelt célja a közlekedés zöldítése, hiszen a CO2-kibocsátás ¼-ért elsősorban a közúti közlekedés felel, várható volt, hogy megújul az ösztönzőprogram.

A korábbi kampány sikere vitathatatlan, azonban sok kritika is érte főleg amiatt, hogy elsősorban a gazdagoknak kedvezett, azok élvezhették előnyeit, akiknek eleve sok pénzük volt. Tarthatatlan volt a korábbi bruttó 20 milliós értékhatár, hiszen nagyértékű luxusautókat támogattak szűkös forrásokból. Ezen kívántak változtatni és erre már Orbán Viktor is utalt a 2019-es esztendőt értékelő beszédében év elején.

„Olcsó elektromos autók megjelenését és használatát támogatja a kormány, hogy az ne csak a gazdagok kiváltsága legyen” – jelentette ki a miniszterelnök még februárban.

 

Oszd meg ezt a cikket!