Beszakadt az újautó-piac a harmadik negyedévben, ennél már csak az év vége lesz rosszabb

Visszaesés tapasztalható a magyar autópiacon, az előrejelzések szerint az év vége még rosszabb lehet.

Tovább zsugorodott a magyarországi újautó-piac 2023 harmadik negyedévében, és az előrejelzések szerint az utolsó negyedév még ennél is rosszabb lesz. Habár a 2022 végi vásárlások miatt az idei év elején még egész jól mutattak a forgalombahelyezési adatok, a Q2-ben már tapasztalható volt a visszaesés.

A Datahouse adatai szerint ugyanis már ekkor 5,8 százalékos volt a csökkenés 2022 azonos időszakához képest, az olló pedig tovább nyílt a harmadik negyedévben. Ekkor ugyanis már 6,8 százalék volt ez az érték, ez szám szerint azt jelenti, hogy közel kétezer új autóval kevesebb került forgalomba 2023 harmadik negyedévében, mint egy évvel korábban.

Ami a márkák közötti versenyt illeti, a Q3-ban a Toyota végzett az első helyen, három hónap alatt közel 20 ezer új példány talált gazdára Magyarországon. A második helyen a Skoda végzett, a harmadik negyedévben kicsit több mint 15 ezer példányt helyeztek forgalomba. A harmadik helyezett a Suzuki lett, kicsit több mint 13 ezer darabbal, a szeptemberi számaik azonban nekik voltak a legjobbak, több mint 1600 autóval.

A top 10 további szereplői a következők 2023 harmadik negyedévében:

  • Volkswagen: 12 415 darab
  • Kia: 9460 darab
  • Ford: 9266 darab
  • BMW: 7060 darab
  • Mercedes: 6360 darab
  • Dacia: 6215 darab
  • Opel: 5544 darab

A Q3 legkelendőbb modellje a Suzuki S-Cross lett, 1675 példány talált belőle gazdára ebben a három hónapban. A második helyezett a Skoda Octavia volt 1579 példánnyal, a harmadik pedig a Suzuki Vitara 1227-tel.

Az egyes járműkategóriák szerinti bontásban az alsó-középketegóriában fogyott a legtöbb autó, szám szerint 7187. Ezután következik a közepes hobbiterepjárók mezőnye, a C-SUV szegmens, itt 5116 autó talált gazdára. A harmadik helyezett pedig a legkisebb szabadidő-autók szegmense lett, 4831 ilyen modellt helyeztek forgalomba az idei második negyedévben.

Sorozatban tehát harmadik éve csökkennek az újautó-eladások a harmadik negyedévben is idehaza, ez a tendencia pedig nem úgy tűnik, hogy egyhamar változni fog. A piaci környezet, a gazdasági helyzet és még sok más tényező az oka annak, hogy egyre kisebb a kereslet az új autók iránt.

Nyitókép: Suzuki

Oszd meg ezt a cikket!