Drasztikus visszaesés a gumiabroncs-értékesítésben

Soha nem kezdődött ennyire rosszul az év a gumiabroncsgyártók számára.

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association - ETRMA) a napokban tette közzé tagjainak 2020 második negyedéves csere – tehát nem az autógyártóknak közvetlenül szállított – gumiabroncs-eladási statisztikáit. Az adatokból kiderül, hogy a koronavírus-járvány következtében drámaian visszaesett a gumiabroncsok értékesítése egész Európában a 2019-es eredményekhez képest. A számok alapján a mostani az ETRMA történetének legrosszabb eredménye.

2020 első negyedévében, amikor a világjárvány elérte Európát, már látható jelei voltak az értékesítés jelentős visszaesésének. Ahogy az várható volt, a második negyedévben a vírus még jobban éreztette hatását.

Az ETRMA tagok értékesítésének változása (Európában):

új gumiabroncsok

A koronavírus miatt az európai gumiabroncs-gyártó üzemek átlagosan 33 napig szüneteltették a termelésüket. Májusban, amikor a legtöbb országban enyhítettek a korlátozó intézkedéseken, már lassú fellendülés volt tapasztalható. Ennek megfelelően a negyedév végén a gyártók, illetve az ETRMA is lassú növekedést regisztrált 2020 korábbi hónapjaihoz képest. Ám az egyelőre kérdéses, hogy a tendencia tartós marad-e. Mivel globális iparágról beszélünk, a fellendülés nem csupán az európai helyzettől, de a világ többi részének állapotától, illetve a kereskedelmi útvonalak állapotától is függ. 

Az európai gumiabroncs-ipar üdvözölte az európai és nemzeti szinten eddig meghozott, a válság hatásának enyhítését, gazdasági fellendülés elősegítését célzó intézkedéseket. Ám az ETRMA ettől függetlenül roppant gyenge eredményekkel számol 2020-ban.

„A gumiabroncs-ágazat fellendülése még messze van. Jelenleg csak remélhetjük, hogy a piac stabilizálódik az év második felében” – nyilatkozta Fazilet Cinaralp asszony, az ETRMA főtitkára, hozzátéve, hogy: „kilátásaink 2020-ra meglehetősen sötétek; valamennyi szegmensben az értékesítés kétszámjegyű csökkenésével számolunk.”

Oszd meg ezt a cikket!