Egyre többen lízingelik autójukat

A 2017-es év után tavaly is növekedés volt tapasztalható

Mint ahogyan az korábban kiderült, a 2018-as évben növekedett a magyar járműpiac. A 17,5 százalékos bővülésben a lízingmegoldások is nagy szerepet játszottak, hiszen a magánszemélyek körében is egyre népszerűbbé válik ez a pénzügyi forma. A Magyar Lízingszövetség közleménye szerint a 2018-ban eladott több mint 136 ezer új jármű 30 százaléka pénzügyilízing-konstrukcióval került forgalomba.

A legnépszerűbb tehát a vállalkozók és a magánszemélyek körében is a pénzügyi lízing, a teljes újautó-piac 30 százalékát tette ki ez a megoldás. A magánjellegű autóbeszerzéseknél a 2017-es év 34 százalékához képest 2018-ban 37-re emelkedett a pénzügyi lízing aránya, a szövetség szakértői szerint 2019-ben pedig tovább növekedik majd.

Új autó vásárlás

“Bár a személyautók és nagyobb járművek esetében továbbra is a vállalkozások biztosítják a lízingkonstrukciók iránti legnagyobb keresletet, a 2018-as adatokból egyértelműen látszik, hogy a magánszemélyek is nyitottabbak a lízingkonstrukciókra az újautó-beszerzéseknél. Ez többek között a lízingkonstrukciók rugalmasságával, az alacsony kamatokkal és a háztartások javuló pénzügyi helyzetével magyarázható” - mondta Tóth Zoltán, a Magyar Lízingszövetség főtitkára.

Ami a használt járműpiacot illeti, a Magyar Lízingszövetség rendkívül hasznosnak tartja a január elején elindult, ingyenesen használható adatlekérdező-rendszert. A magyar rendszámmal rendelkező autókról többek közt olyan információk kérhetőek le, mint a korábbi műszaki vizsgák időpontja, az akkor feljegyzett kilométerállások, továbbá a kötelező biztosítás megléte is kiderül. Az is megtudható egyebek mellett, hogy körözés alatt áll-e az adott gépjármű, bizonyos esetekben pedig a vizsgákon készített fényképek is megtekinthetők az adatbázisban.

A szakértők a 2019-es évben is növekedést várnak a magyar autópiacon, a pénzügyi lízing megoldások aránya is a 40 százalék felé közelít majd a becslések szerint. Ennek következtében várhatóan az új autókhoz köthető finanszírozott összeg is emelkedhet 2018-hoz képest, ez a tendencia pedig az egész lízingpiac növekedését is elősegítheti.

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG