Elindul az ECDH Zrt. autókereskedőket minősítő rendszere

2019 szeptemberétől már jelentkezhetnek az autókereskedelemmel foglalkozó vállalkozások az elbírálási folyamatra.

A teljeskörű online autókezeléssel foglalkozó European Car Data House nem olyan régen egy új és fontos célt tűzött ki maga elé a magyarországi autópiac szabályozott működésének érdekében. Ez a cél pedig az autókereskedelemmel foglalkozók minősítési rendszerének alapos kidolgozása volt, amit több szervezettel – melyek közt a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete is szerepel – együttműködve valósítottak meg. 

A tanúsítványt egy alapos átvizsgálás után állítják ki, melynek során csaknem 100 szempont alapján elemzik az adott céget vagy vállalkozást. Az MSZ EN ISO 9001 minőségirányítási rendszer követelményeinek megfelelő átvilágítást a United Registrar of Systems Hungary Kft. végzi majd, mely egy 25 országban jelen levő nemzetközi cégcsoport tagja. Magas színvonalú munkáját a brit UKAS és a német DaKKS akkreditáló szervezetek garantálják, amelybe természetesen az is beletartozik, hogy a kereskedőkhöz ellátogató auditorok is jelentős tapasztalattal szakértelemmel rendelkeznek.
használtautó megvásárlása
A folyamat tehát röviden annyit takar, hogy előzetes egyeztetés után az ECDH Zrt. megbízottja ellátogat a kereskedésbe, ahol az előre rögzített szempontok alapján megvizsgálja annak működését, melynek több szakasza van. Ellenőrzik a cég működési követelményeit, a dokumentumok kezelését, a jogszabályok betartását, a fogyasztóvédelmi szempontokat és a vevői igények kielégítésének folyamatát is.

A kereskedés fizikai felszereltségét is vizsgálják, többek közt a szerelőműhely állapotát, a mérőműszerek hitelességét, az alkalmazottak munkafeltételeit és a biztonsági előírásoknak való megfelelést is.
A vizsgálat eredményeként több kategóriába sorolják a kereskedéseket, a legmagasabb Platina szint után Arany, Ezüst és Bronz minősítéseket lehet elérni. Az a kereskedés, mely egy bizonyos szintnél több feltételnek nem tesz eleget, az nem kap minősítést. A tanúsítvány nettó 200 ezer forintba kerül, melyet évente nettó 100 ezer forintért lehet megújítani. A minősítési plakettet az átvizsgálás után a kereskedők jól látható helyen kell elhelyezzék a telephelyükön, ezzel jelezve, hogy ők egy hiteles, a vásárlói igényeket és a jogszabályokat egyaránt szem előtt tartó vállalkozásnak számítanak.

A minősítési vizsgálatra a [email protected] emailcímen lehet jelentkezni 2019. szeptember 1-jétől, mely után az ECDH Zrt. munkatársa felveszi a kereskedéssel a kapcsolatot. Az első minősítési tanúsítványokat 2019 év végén, valamint 2020 elején állítják majd ki.

Oszd meg ezt a cikket!