Elszálltak a magyar remények a kínai autógyárra

Már csak Románia és Szlovákia van versenyben a kínai Zhi Dou cég első európai autógyáráért folyó versenyben. Magyarország nincs az esélyesek között. 

Tavaly év végén még úgy tűnt, hogy Magyarország is esélyes a Zhi Dou elektromos autókat gyártó vállalat európai telephelyére, ám mára kiderült, hogy Románia és Szlovákia közül kerülhet ki a végső befutó. A kínai tulajdonú üzem 2020-ban kezdené meg a termelést, az európai terjeszkedést pedig egy kétszemélyes, 30 kW teljesítményű, 260 kilométer hatótávolságú mini autóval kezdenék meg. 

A beruházás méretében nem hasonlítható össze a győri Audival, a kecskeméti Mercedesszel vagy az esztergomi Suzukival, ám mégis van ok a csalódottságra, ugyanis nagy fejlődési lehetőség rejlik az üzletben. Mert bár a Zhi Dou név keveseknek cseng ismerősen, valójában ez annak a Zhejiang Geely Holding Group konszernnek az egyik leánycége, amelyikhez a Volvo is tartozik, és amelyik a németek nagy megdöbbenésére 9 százalékos tulajdonrészt szerzett nemrég a Daimler vállalatban. Ezért óriási potenciál van a beruházásban, mert ahol egy cég gyárat épít, ott idővel újabb csarnokok, logisztikai központok is megjelennek.

Szlovákia és Románia van még versenyben a ZhiDou autógyárért

A szlovák Hospoárske noviny információi szerint Szlovákiának jó esélyei vannak. Ha megépül a Kassa melletti ipari parkba megálmodott üzem, akkor ez volna az ötödik autógyár az országban. Románia helyzeti előnye az, hogy itt akár 50 százalék is lehet a beruházás értékéhez viszonyított állami támogatás, míg Szlovákiában 30 százalék ennek felső határa. Végső döntés őszre születhet az ügyben. 

Szlovákia több vasat is tart a tűzben, ugyanis más autóipari beruházásokra is esélyes. Többször felröppent már például a hír, hogy a német BMW építhet itt gyárat, ám a bajorok eddig még nem kötelezték el magukat egyetlen ország mellett sem. A BMW gyárral kapcsolatban még Magyarország is meccsben van, legalábbis sokan úgy értelmezik azt, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősített egy Hernádnémeti határában létesülő hatalmas ipari területet.   

Egy másik kínai óriáscég is letelepedhet északi szomszédunknál, ugyanis a LingLong gumiabroncsgyártót is hírbe hozták a Kassa melletti új ipari parkkal. A létesítmény nagysága akár 250 hektár is lehet, ugyanis a szlovák kormány nemrég jóváhagyta az ahhoz tartozó területek zárolását, ami azt jelenti, hogy az államnak jogában áll kisajátítani a szükséges földeket. 

Forrás:
Bumm.sk

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG