Ennyi lesz 2024-ben a KGFB fedezetlenségi díj

Közzétette a MABISZ a jövő évi díjakat, amiket azokra szabnak ki, akik elfelejtik befizetni a kötelező felelősségbiztosítást.

kiderült, hogy mennyi lesz jövőre az úgynevezett fedezetlenségi díj napi összege. Hogy mi is ez a fogalom, arról a MABISZ oldalán az alábbi magyarázatot találjuk:

„A fedezetlenségi díj az adott gépjármű vonatkozásában az üzemben tartó biztosítási kötelezettségének díjfizetés hiányában kockázatviselés nélküli időtartamára (a fedezetlenség időtartamára) a Kártalanítási Számla kezelőjét megillető, előre meghirdetett tarifa alapján utólagosan megállapított díj.”

Vagyis a fedezetlenségi díjat egy mindenképp behajtják azon járműtulajdonosoktól, akik valamiért nem rendelkeznek érvényes biztosítással egy adott időszakban - az érvényes kötelező biztosítás nélküli, de forgalomban lévő járművek mindegyikénél kiszabják ezt. Mivel napidíjas tétel, így akár egyetlen nap érvényes kötelező nélkül is terhet jelenthet annak, aki nem akarta vagy elfelejtette időben befizetni a KGFB-t.

A díjból származó bevétel a MABISZ által vezetett úgynevezett Kártalanítási Számlára megy. Ebből térítik meg a kötelező biztosítással nem rendelkező gépjárművek által, vagy – bizonyos korlátozásokkal – az ismeretlen gépjárművekkel okozott károkat, azaz a fedezetlenségi díj közvetve a biztosítással rendelkező autósokat is védi.

Míg idén a fedezetlenségi díj személyautóknál még 650 és 1400 forint közötti volt naponta (a teljesítménytől függően), jövőre minimum 10%-kal emelkednek az összegek. 2024-ben napi 770 és 1540 forint közé nőnek a díjak.

A konkrét - naponta értendő - összegek így alakulnak 2024-től:

  • a maximum 37 kilowatt teljesítményű autóknál 770 forint,
  • a 38-50 kilowattosoknál 950,
  • az 51-70 kilowattosoknál 1020,
  • 71-100 kilowattosoknál 1220,
  • a 101-180 kilowattosoknál 1520,
  • 180 kilowatt felett pedig 1540 forint lesz.

Nyitókép: Pexels

Oszd meg ezt a cikket!