Gödön dübörög az akkumulátorgyár fejlesztése, ám ennek nem mindenki örül

A helyiek egy része nehezen barátkozik meg a Samsung terjeszkedésével.

Jelentős átalakuláson megy keresztül az egykor csendes agglomerációbéli városnak számító Göd. A helyi lakosság egy része hevesen tiltakozik azellen, hogy iparvárossá alakuljon a terület, a Samsung gyár ugyanis komoly fejlesztésekbe kezdett az elmúlt néhány évben. A történet még 2000 környékénindult, amikor a koreai vállalat televízió képcsövek gyártását kezdte el a Pest megyei településen, ám a piac alakulásának és a válság hatásainak következtében 2014-ben bezárták az üzemet. A létesítményt megpróbálták eladni, majd pedig jött a nagy fordulat. A magyar kormány 2016-ban bejelentette, hogy kiemelt kormányzati beruházásként bővíteni fogják az üzemet, ahol autó akksik gyártását végzik majd.

De miért is érdekes ez lokális probléma a Magyar Gépjárműkereskedők Országos Egyesületének szempontjából? Éppen azért, mert ez a helyi kérdés egy globális ügyhöz vezet, mely az autózás átalakulásával kapcsolatos. A belsőégésű motorral gyártott járműveknek ugyanis bizonyos jóslatok szerint egyre kisebb esélye lesz fennmaradni az üzemeltetés közben lényegesen környezetkímélőbb elektromos és hibrid autókkal szemben, a villanyautók termeléséhez pedig rengeteg akkumulátorra van szükség. Itt jön képbe a gödi Samsung üzem. A felhasznált technológia elviekben nem károsítja a környezetet, a helyiek mégis aggódnak amiatt, hogy milyen hatásai lehetnek a városra az akkumulátorgyártásnak. Sokan a Samsung adójából előirányzott infrastrukturális fejlesztéseket hangsúlyozzák, másoknak a technológia szabályainak hatóságok általi betartatása a fontosabb. Most pedig következzen a helyzet kicsit részletesebben.

Gombamód növekszik az akkumulátorgyár

A Göd Újtelep városrészén elterülő Samsung üzem fejlesztése rohamléptekkel halad, az utóbbi időben jelentős területeket vásároltak fel, rengeteg telket vettek meg. A beépíthetőséggel akadnak gondok, ám mivel kiemelt kormányzati beruházásról van szó, így az engedélyeket gyorsított eljárásban kapják meg, nem nagyon gördítenek akadályt az ügy elé. Az Átlátszó.hu és más médiumok kérdéseire viszont csak elvétve válaszolnak az építési hatóságok és a város vezetői. A tervek szerint már 2018-ra évi 50 ezer akkumulátor legyártása volt kitűzve, a 2020-as évre pedig 1500 dolgozót foglalkoztatnának.

Az MGOE megkeresésére Markó József polgármester elmondta, Gödön több lakossági fórum is volt már a Samsung gyárral kapcsolatban, melyeken biztosították a lakókat, hogy minden felmerülő problémára megoldást keresnek.

„Sokan aggódnak, hiszen ez egy nagy változás a város életében. Mi igyekszünk mindenkit megnyugtatni, és a későbbiekben is segíteni azokon, akiket esetleg valamilyen hátrány ér. A Samsung gyár a város életét és fennmaradását szolgáló motor lesz. Gödnek az az érdeke, hogy adóbevétel formájában pénz keletkezzen. Ahhoz, hogy mindenkinek a problémáját meg tudjuk oldani, ahhoz el kell jutni odáig anyagilag.” – mondta a polgármester.

Göd Samsung gyár

Milyen problémákkal néz szembe Göd lakossága?

A kezdeti időkben gondot okozott a helyiek egy részének a gyár által kibocsátott fura szag, melynek forrását nem lehetett egyértelműen meghatározni, de nagy valószínűséggel az üzem felől érkezhetett. Aztán 2016 után a bővüléssel a zajterhelés is megnőtt az építkezések miatt. Több környékbeli döntött már a költözés mellett, ám egyes beszámolók szerint az ingatlanok ára visszaesett, így nem olyan könnyű eladni a házakat Újtelep gyárhoz közelebb eső részein.

„Konkrét, hivatalos levélben vagy beadványban nem érkezett panasz az önkormányzathoz a gyárbővítés miatt. A közösségi média felületein viszont többen jelezték aggályaikat, a fórumokon megjelenőket pedig elsősorban a biztonság kérdése érdekelte. Bár a 20 500 lakosú városban általában 50-100 fő jelennek meg a fórumokon, így nem könnyű a helyzet. A környéken élőket zavarja az építkezés, hiszen megnőtt a forgalom, több lett az ember és a zaj. Ez egy átmeneti időszak, igyekszünk mindenkit megnyugtatni. A város márpedig pénzből él, abból pedig nagyon kevés van. Az infrastruktúra fejlesztésében komoly lemaradásaink vannak, sok helyen a vízelvezetést és az utak felújítását kell megoldani” – nyilatkozta Markó József.

A megemelkedett autó- és kamionforgalom további problémákat okoz, ahogyan a fakivágások pótlása sem megy zökkenőmentesen. A zöldsávok kialakítására és a fák ültetésére ugyanis nem fektet nagy hangsúlyt egyelőre a koreai gyártó, holott ezek kötelező műveletek egy ilyen jellegű beruházásnál.

„A Pilisi Parkerdő egy állami tulajdonú, 25 hektáros erdőt vágott ki állami megbízásból. Ebbe a városnak nem volt beleszólása. Ezt a területet megvásároltuk, majd továbbadtuk a Samsungnak. A Pilisi Parkerdő telepített a megye más területén 25 hektárt, ám ezzel mi nem elégedtünk meg. A város elérte a kormánynál, hogy 540 millió forint vissza nem térítendő támogatást adjon arra, hogy Gödön is újra zöldterületeket alakítsunk ki. Ehhez összesen 28 hektárt vásároltunk, és ezeken a területeken ősszel fák telepítése zajlik majd, az erdőfelület tehát vissza lesz állítva. A másik a védő zöldterület a Samsung részéről, melyet köteles kialakítani. A városnak ebben az ügyben azonban nincs eljárási lehetősége, mert ezt az Érdi Hivatal felügyeli.” – mondta a polgármester.

Göd városvezetése további erdősávok telepítését tervezi saját hatáskörén belül, mellyel igyekeznek elszigetelni a gyárat a lakosságtól. A közelmúltban ráadásul egy új elektrolittárolót is épített a Samsung, a helyiek aggodalma pedig érthető ezzel kapcsolatban. A gyárba egyébként több tonnányi alapanyag érkezik évente az akkumulátorok gyártásához, melyek egy része veszélyes anyag, ezek beszerzéséhez pedig engedélyekre van szükség.

„Készült biztonsági tanulmány is a bővítés kapcsán, melyet független cégek végeztek, a dokumentumok pedig elérhetőek a város honlapján is. A gyárat alacsony veszélyességű objektumnak minősítik, a katasztrófavédelem viszont nem fogad el akármilyen tanulmányt, így bízunk abban, hogy hozzáértők dolgoznak ezen a területen. Sokan kérik, hogy az önkormányzat is bízzon meg cégeket a hatástanulmány elkészítésére, de nem könnyű olyat találni, melyet mindenki hitelesnek elfogadna.” - nyilatkozta Markó József

Mire számíthatnak a helyiek a Samsung tőszomszédságában?

Aktivisták petíciót is indítottak az ügy érdekében, melyet sokan aláírtak, de nem elegen. Az állam több milliárd forintnyi kölcsönt adott a fejlesztésre Göd városának, mellyel újfent a beruházás fontosságát hangsúlyozzák. A polgármester szintén pozitívnak tartja a fejlesztést, hiszen a Samsung forgalomból adódó iparűzési adója tetemes összegnek ígérkezik, már ha egyszer elkezdi fizetni. A munkalehetőségeket is kiemelte a vezetés, ám nem mindenkinek felel meg a felkínált fizetés. Itt jönnek képbe a külföldi vendégmunkások, akiknek elszállásolásával szintén gondok vannak, ráadásul a helyiek nem szeretnének külföldiek sokaságával osztozkodni az egykor nyugodt kertvároson.

„Alapvetően kétféle adót fizet egy ilyen üzem: az épületek után négyzetméter alapon, ezt már jelenleg is fizeti a Samsung. A másik a termelésből származik, a bevétele után. Ezt a 2019-es év későbbi szakaszában kezdi el fizetni a gyártó, az összeg pedig akár a város költségvetésével közel azonos mértékű is lehet, mely nagy előrelépés lehet Göd szempontjából.” – mondta a polgármester.

Az akkumulátorokra márpedig szükség van

A Samsung részéről egyébként logikus húzásnak tűnt egy autó-akkumulátor gyárat létesíteni ebben a régióban, hiszen számos autóipari vállalat kezdett el a hibrid és az elektromos autók felé nyitni, ennek pedig hatalmas akkumulátorigénye van. Így kedvező piaci pozícióba kerülhet a koreai gyártó, hiszen az autógyártókat ki kell szolgálni.

Forrás:

Átlátszó

Magyar Narancs

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG