Hol lopják el a legtöbb autót az országban? Most kiderül!

Meglepő számokat mutatnak a statisztikai adatok

Az utóbbi időszak rosszhíreinek dacára most egy pozitív statisztika következik, hiszen a PRE-STAT adatai szerint az utóbbi években egyre csökkennek a gépjármű feltörések és lopások Magyarországon. Míg 2010-ben országosan 16 890 ilyen jellegű bűnesetet regisztráltak, addig 2014-ben már csak 10 560-at, míg 2018-ban pedig mindössze 2768-at országos szinten.

Ezek az adatok már csak azért is érdekesek, mert a hazai gépjárműállomány egyre csak növekszik. Míg 2010-ben a Magyarországon regisztrált gépjárművek száma nem érte el a 3 milliót, addig 2018-ra közel félmillióval nőtt ez a szám. Az autólopások csökkenésében valószínűleg nagy szerepet játszik a technika fejlődése is, hiszen egyre korszerűbb riasztóberendezéseket és GPS alapú nyomkövetőket helyeznek a járművekbe.

Gépjármű lopások statisztikája

Mint azt sejteni lehetett, a legtöbb autót Budapesten törték fel vagy lopták el, összesen 1412 darabot 2018-ban. A főváros legveszélyesebb kerülete ebből a szempontból a XI., hiszen itt 182 ilyen jellegű bűneset történt tavaly. Ezután Zugló következik 148-cal, majd pedig a X. kerület 124-gyel. A megyéket tekintve Pest megye az első ebben a szomorú versenyben, a legkevesebb kocsilopás pedig Békés, Vas és Zala megyében történt 2018-ban. A vidéki városok közül Kecskemét mutatója a legrosszabb, itt 102 járművet törtek fel vagy loptak el tavaly.

Korábbi rendőrségi statisztikák szerint a Volkswagen, a Ford és az Opel modelljeit lopják a legtöbbet, míg a Suzuki típusaiból a legkevesebbet. Szintén érdekes adat, hogy a retró típusok milyen népszerűek a tolvajok körében. A Trabantokat, Ladákat, Csepeleket és Simsonokat nagy veszély fenyegeti, ezekre ugyanis vadásznak az utcákon. Az összes itthon futó márka közül ez a négy kifejezetten elöl szerepel a lopási toplistán.

Érdemes tehát alapvető óvintézkedéseket tenni azért, hogy megóvjuk értékeinket. Nem érdemes például látható helyen értékesnek tűnő tárgyakat hagyni az autóban, hiszen egy kecsegtető laptoptáskáért simán betörik az ablakot.

Gpéjárművek számának alakulása Magyarországon

Gépjármű feltörések és lopások száma 2018-ban:

Bács-Kiskun – 169

Baranya - 73

Békés - 13

Borsod-Abaúj-Zemplén - 96

Csongrád - 55

Fejér - 54

Győr-Moson-Sopron - 97

Hajdú-Bihar - 47

Heves - 112

Jász-Nagykun-Szolnok - 62

Komárom-Esztergom - 24

Nógrád - 23

Pest - 285

Somogy - 78

Szabolcs-Szatmár-Bereg - 60

Tolna - 45

Vas - 18

Veszprém - 25

Zala - 20

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG