Jelentősen visszaesett a használt járművek iránti kereslet

A koronavírus miatti veszélyhelyzet a használtautó-piacra is hatással van.

A Használtautó.hu oldala szerint az elmúlt egy hét statisztikája alapján komoly keresletcsökkenésre kell felkészülniük az eladóknak. Az elmúlt héten több mint 40 százalékot esett vissza a keresések száma.

Idén februárban és március első felében nem volt olyan nap, amikor 1,15 millió keresésnél kevesebb futott volna be a weboldalra, a napi átlagos keresések száma 1,2 millió fölött volt. A Datahouse Kft. adatai alapján januárban és februárban 16%-kal nőtt a hazai tulajdonosváltások száma. Március 11-e volt a veszélyhelyzet kihirdetésének első napja, már aznap 1 millió alá ment a keresések száma, ez az előző hónaphoz képest 16%-os visszaesést jelentett.

Március 12. és 15. között a korábbi hónap azonos időszakához képest 20-25%-os csökkenés volt megfigyelhető, 16-tól pedig ennél is többet esett a kereslet. Az iskolabezárások hetében pedig több mint 40 százakékkal esett az érdeklődések száma.

használtautók telepen

„Több kereskedő az oldalon végzett kereséseknél is érezhetően szerényebb érdeklődésről számolt be, ugyanakkor pozitív, hogy aki most nézelődik, az jellemzően vásárol is. A vevők száma ugyanakkor annak ellenére is csökkent, hogy néhány vásárló a járvány erősödése elé időzítette, vagy akár előrébb is hozta vásárlását. A használtautó-import már februárban is visszaesést mutatott az előző évhez mérten, márciusban és áprilisban még drasztikusabb visszaesésre, akár a szegmens megállására kell számítani” – hangsúlyozta Katona Mátyás, a Használtautó.hu szakértője.

A kialakult helyzet miatt a kereskedések is csak 10 és 15 óra között tarthatnak nyitva, azoknak, akik külföldről szerzik be az autókat, nekik többek közt a forint egyre gyengébb árfolyama is komoly veszteséget jelent.

„Fontos, hogy vásárlás kapcsán se essünk pánikba, az online lekérdezett autókat is érdemes átvizsgáltatni, továbbá fontos tudni, hogy bár a lejáró műszaki vizsgák a személyes okmányokhoz hasonlóan automatikus hosszabbítást kapnak a veszélyhelyzetet követő 15. napig, a vásárlás és eladás kapcsán adódó bejelentési kötelezettség továbbra is él. Vagyis az eladóknak 8 napjuk van, hogy akár online bejelentsék az értékesítést, míg a vásárlóknak 15 nap áll rendelkezésére, hogy átírassák a megvásárolt autót, amihez természetesen kötelező felelősségbiztosítást is kell kötni, már a vásárlás napján. Egyelőre megjósolhatatlan, hogy az elkövetkezendő hetekben, hónapokban milyen mértékű lesz a piac visszaesése, ám sajnos drasztikusra kell számítani. Bár eladni és vásárolni sem most a legjobb, a piac támogatása érdekében a Használtautó.hu csapata már a múlt héten ingyenessé tette a HD képeket és azok megtekintési lehetőségét, amivel a hirdetőket és a vásárlókat is segíti. Kereskedő partnerei számára pedig egyéb kedvezményeket, több hónapos ingyenes szolgáltatást és több százezer forint értékű, ingyen igényelhető kiemeléscsomagot is kidolgozott”  – hívja fel a figyelmet Katona Mátyás.

 

 

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG