Jobb, ha elkerüljük a banki visszavett autókat?

Forrás: www.hvg.hu

Változatos a kínálat és a minõség a visszavett kocsik közt: gyakran csak egy kulcs van meg, vagy mindenféle "talált" gumi van a felniken, az eredeti garnitúrát inkább leszedték. Magánvásárló úgy tûnik jobb, ha nem merészkedik a bebukott hitelek miatt lefoglalt autók piacára. Szevizbázissal már más a helyzet, az adott hibákkal is megérheti megvenni a kocsit, és õk a szervizköltségen is tudnak csípni.

A bankok által visszavett autók nagy hulláma már lecsengõben van – mondta el a hvg.hu-nak Fojt Attila a használtautó-kereskedõket tömörítõ Magyar Gépjármû-Kereskedõk Országos Egyesületének (MGOE) elnöke. Míg a 2009–2011 közötti idõszakban a 30-40 ezret is elérhette a bebukott hitelek miatt értékesített gépkocsik száma, addig ma már a néhány évvel ezelõttinek a 20-30 százalékát teszi ki, így a visszavett autók forgalma a megközelítõleg 440 ezres éves üzletkötés mellett elhanyagolhatóvá vált.

Átadnák a terheket

A hirdetésekben azért még mindig látni olyan reményteli eladókat, akik odaadnák az autójukat, csak valaki vegye át az árfolyamrobbanás miatt óriásira duzzadt törlesztõrészleteiket. Ezek azért többnyire vágyálmok maradnak. A hirdetési piacon mindenesetre a hitelátvállalással hirdetett autók száma is csökken. Míg 2011 augusztusában csaknem 1800, 2012 augusztusában pedig 1200 személygépkocsit kínáltak ebben a formában a Használtautó.hu oldalain, mára ez a szám 750-re csökkent – ismertette adataikat a hvg.hu-val Fodor László, a cég marketingvezetõje.

Ez persze még mindig igen jelentõs szám, fõként annak ismeretében, hogy nem is feltétlenül jelöli meg mindenki elõre, hogy az eladásnak feltétele a meglévõ hitel törlesztése is. A jelenlegi hitelátvállalásos kínálat 56 százaléka 6-8 éves, ami nem véletlen, mivel a hitellel vásárolt autók volumene 2006-2008 között ért a csúcspontjára.

Az MGOE elnöke, Fojt Attila szerint a lefoglalt kocsik az esetek nagy többségében leromlott mûszaki állapotban vannak. A vállalhatatlanná váló hitelek mögött ugyanis a tulajdonosok fizetésképtelensége áll. Ilyen esetben pedig az autó szervizelésére sem tudtak költeni, gyakran még akut problémákat sem kezeltek, így egy-egy meghibásodás más komolyabb hibákat is okozhat. Gyakran azonban az elkeseredett tulajok még rá is tesznek egy lapáttal. Mikor kiderül, hogy a bank foglalja majd az autót, indulatból gyakran szándékosan lerontják az állapotát, vagy egy-két drágább alkatrészt eladnak, esetleg olcsóbbra cserélnek. Ezzel végül õk járnak rosszabbul, mert az autó értékesítésekor csak olcsóbban lehet eladni, és csökkenteni az adóságot.

Az így lerobbant autókat a magánszemélyeknek nem is igen éri meg megvásárolni, helyette a fõként javítóbázissal is rendelkezõ kereskedõk tudnak hasznot kihozni belõlük. A javítás ugyanis csak önköltségen is százezres nagyságrendû tétel, ha egy magánvevõ más szervizbe vinné, vagy esetleg márkaszervizzel próbálkozna, akkor a javítási költségek úgy elszállhatnak, hogy még a nyomott közel 70 százalékos ár sem nyújtana akkora elõnyt, hogy érdemes legyen belevágni. Ha emellett még a rááldozott idõt és energiát is bevonnánk az egyenlegbe, már biztosan nem hozható ki pozitívra a mérleg, de még a nullszaldó sem reális.

Az egykulcsos olcsóbb

A kereskedõk egyébként különbözõ liciteken vásárolnak a bankoktól, amikor is minden autó mellett elolvasható a mûszaki hibákat soroló adatlap. Ez már egyébként gyakran önmagában elegendõ, hogy elrettentse az idetévedõ vásárolni szándékozó magánszemélyeket. Ezen az eladók ugyanis minden hiányosságot szabatosan felsorolnak, hogy nehogy késõbb pereskedés legyen a be nem vallott hibákból. A listán pedig jókora költségvonzatú tételek szerepelnek. Emellett gyakran hiányzik a szervizkönyv is, és csak egy kulcs áll rendelkezésre, ami arról árulkodik, hogy nem a tulajdonos beleegyezésével vitték el a jármûvet.

Ha az egyik ilyen visszavett autókat áruló bankos honlapon megnézzük a kínálatot, abból is az derül ki, hogy valóban gyakori az egykulcsos, szervizkönyv nélküli autó. A gumik gyakran három vagy négy különbözõ típusból lettek felszerelve, és mind a karosszéria, mind a motor, mind az elektronika terén alaposan hagynak kívánnivalót.

A banki visszavett kocsik közt nincs klasszikus márka, típus vagy kategória. Az autópiachoz egészéhez hasonlóan itt is a leggyakoribbak a Suzukik, Opelek, Volkswagenek, és az autófinanszírozás gyakorlatának megfelelõen zömében 2002 után gyártott modellekrõl van szó. A kínálatból is az derül ki, hogy már 75 ezer forintért is találhatunk eladásra kínált 1996-os Suzuki Swiftet, amelynek mûszaki lapján szinte csak elvétve találhatunk olyan alkatrészt, ahol a „megfelelt” vagy az „ép” minõsítést adták volna.

A skála másik felén egy 2006-os AUDI Q7-et ajánlanak licitre 4,6 milliós irányadó áron, amelynél az extrák közt fûthetõ tükör, Bi-xenon fényszóró, ESP (menetstabilizátor), ASR (kipörgésgátló), EDS (elektr. differenciálzár), APS (parkolóradar), bõrkárpit, és esõszenzor is szerepel. Persze itt is csak egy kulcsot találunk, és 191 ezer kilométeren áll az órája. A gumik profilmélysége alapján már kidobásra érettek, az elsõ ülése szakadt, a hátsó szennyezett, a jobboldali fényszórója és irányjelzõje törött, és persze több alkatrész sem kifogástalan. A hasonló modelleket átfutva a netes hirdetések közt, olcsóbbat ugyan nem találtunk, de már 100-200 ezer forinttal drágábban is volt olyan kiváló állapotúnak nevezett Q7-es, amelyik nem törött, nem kell kapásból rákölteni, és lehetséges, hogy a különbözetet még le is lehetne alkudni.

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG