Kiderült, melyik márkából fogyott a legtöbb új autó 2023-ban Magyarországon

Megjelent a 2023-as éves statisztika az újonnan értékesített személyautókról. Csupán három márka tudott tízezernél több kocsit eladni tavaly, de akad egy-két meglepetés.

Nem a tavalyi a magyar autópiac legfényesebb éve, pedig 2022 sem volt túl rózsás. Az elemzők még idénre sem túl optimisták, de már nem várnak akkora csökkenést, mint az elmúlt években. 2023-ban összesen 107 720 darab új személygépjármű talált gazdára a Datahouse adatai szerint. Ez 3,4%-os csökkenés az egy évvel korábbihoz, és 11,7%-os esés a 2021-es értékhez képest.

Vannak azonban, akik jobban, míg mások a korábbiaknál gyengébben teljesítettek. Tavaly előtt a Suzuki lett a legsikeresebb az eladások terén, éppen csak megelőzve a Toyotát, míg a Volkswagen fért fel a dobogó harmadik fokára. 2023-ban kettő márkanevet láthatunk a dobogón az előző éviek közül, méghozzá a Toyotát és a Suzukit, ezúttal azonban előbbi örülhet, ugyanis 14 223 példánnyal átvette az első helyet, ráadásul 961-gyel több modellt értékesített. A Suzuki 12 167 darabbal 1695-tel múlta alul önmagát, ám így is stabilan második lett.

A harmadik ezúttal nem a Volkswagen, hanem a nagyot javító Skoda lett. Közel négyezerrel többet, 10 916 modellt értékesített a cseh márka, miközben a VW 1514-gyel kevesebbet, így be kellett érnie a negyedik hellyel. A legnagyobb vesztes a 30%-os esést elkönyvelő Ford lett, viszont 5950 darabbal még így is a hatodik helyre ért fel. Érdekesség, hogy a 21. helyet elfoglaló Tesla több mint megkétszerezte értékesítési számait, így maga mögé utasított olyan márkákat, mint a Lexus, a Citroen, a Seat vagy a Honda.

Az amerikai márkánál még nagyobbat robbantott az MG, amely a tavalyi 294-ről 1528-ra növelte eladási mutatóját, ezzel 20. lett a listán. A prémiummárkák közül a BMW bizonyult a legjobbnak, míg a sportos gyártók között a Porsche 439 eladott autója okoz némi meglepetést.

A legnépszerűbb modellek között érdekes módon már nem a Toyota nyert, de még csak a dobogóra sem fért. Az ország legtöbbet vásárolt személyautója a Suzuki S-Cross lett 5936 példánnyal, ezt követte a Skoda Octavia 5608 darabbal, míg a Vitara lett a harmadik - 4979 példánnyal.

A szegmensekre bontott statisztikában nem az SUV-k dominálnak, hanem az alsó-középkategória a maga 25,18%-os részesedésével. Ezután a B és C-szegmens hobbiterepjárói közel azonos 18,78, illetve 18,67%-os részarányokkal előzik meg jócskán az egyéb kategóriákat.

Szegmenseken belül az alsó-középkategória táborának legnépszerűbbje a már említett országos bajnos S-Cross, a B-SUV-k között a Vitara, míg a C-SUV ligában a Toyota C-HR diadalmaskodott. A kisautók között a Toyota Yaris a legnépszerűbb, míg a luxuskategóriában toronymagasan (167 példánnyal) a Mercedes-Benz S-osztály végzett - és ebbe nem tartozik bele az S-class Maybach modellje a maga további 44 darabszámával, amivel önállóan a harmadik helyen végzett.

Nyitókép: Pexels

Oszd meg ezt a cikket!