KÖZLEMÉNY a kilométerórák és a közvélemény manipulációjáról

Forrás:

Mindennek után  álláspontunk szerint az elmúlt napokban a sajtóban megjelent nyilatkozatokban szerepelõ  90%-os km óra manipulálási arány teljesen légbõl kapott. Tudomásunk szerint ilyen reprezentatív felmérés, amely alá bevonták a belföldön átruházásra kerülõ használt-autók, vagy akár csak az importból származó autókat, nem történt.

Ezért tisztelettel megkérjük a szakmai szervezeteket, szakértõket, és mindenki mást aki érintett az ágazatban, hogy a jövõben csak és kizárólag olyan számokról vagy arányról nyilatkozzanak a manipulált kilométerek tekintetében, amelyek alá vannak támasztva. Ennek hiányában csak a véleményüket fogalmazzák meg, amelybõl sokféle van. Mi is így teszünk, amikor azt állítjuk, hogy a fenti mértékeknél nagyságrendileg kevesebb esetben fordul elõ a kilométerórák visszatekerése és a tendencia egyértelmûen csökkenõ.

A külföldrõl behozott használt autók egy jelentõs része valójában nem legális kereskedõkön, vállalkozásokon keresztül kerül be az országba ezért ezen autók esetében lényegesen nagyobb eséllyel fordulhatnak elõ kilométeróra és más jellegû manipulációk. Mint a legális szféra képviselõi hangsúlyozzuk, hogy amennyiben nem legális használt autó kereskedõtõl, vállalkozástól vásárol valaki használt autót akkor nem illetik meg szavatossági és fogyasztói jogok és amennyiben a csalás utólag kiderül akkor nagyon kevés esélye van a kártérítésre. Ellenben a legális autó kereskedõnek kötelezõ felelõséget vállalni az általa eladott használt autóért amiben a km futás teljesítmény valódisága is bele értendõ.

A vásárlóknak emiatt különösen nagy figyelemmel kell eljárniuk, hogy a fogyasztói jogaik ne csorbuljanak. A vásárlás során alapvetõ fontosságú megbizonyosodni az eladó jogállásáról, az eladó gépkocsi tulajdonviszonyáról.

Ezen nyilatkozatunkkal  nem kívánjuk bagatellizálni a fennálló problémát, de a pánik hangulat keltését, amely gazdasági érdekeket álcáz nem kívánjuk támogatni.

Úgy látjuk, hogy elindult egy pozitív folyamat az autókereskedelem megtisztulásának érdekében, ebben a hivatalos szervek,  média és a legális szférában dolgozó autókereskedõk is együttmûködnek. Természetesen az MGOE a jövõben is támogatni fog minden olyan ésszerû javaslatot amely tovább fehéríti a gazdaság ezen területét és csökkenti az illegális autó kereskedelmet, mert meggyõzõdésünk, hogy a legális kereskedések döntõ többsége az ügyfelek érdekeit maximálisan szem elõtt tartva, jogkövetõ magatartást tanúsítanak.

2016-07-25 MGOE elnöksége

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG