Külföldről venne használtautót? Íme egy kis segítség!

Itt van néhány hasznos oldal, ahol ellenőrizhető a járművek előélete

Mint azt már tudni lehet, 2019 januárjában itthon is elindult az ingyenes online járműlekérdező rendszer, melynek segítségével értékes információkhoz lehet hozzájutni egy-egy használt autóval kapcsolatban a forgalmi rendszám felhasználásával. Ám ez csak a magyarországi előélettel rendelkező, főleg 2012 utáni járművekre alkalmazható nagyobb sikerrel, a külföldről frissen behozott autókról azonban egy kicsit nehezebb adatokat szerezni.

Vannak ingyenesen használható website-ok, melyeken alvázszám alapján kideríthető az, hogy például lopott-e az adott gépjármű. Ilyen a StolenCars24 is, ahol jó pár európai ország adatbázisában futtatja le a rendszer az autó alvázszámát, így ellenőrizve annak előéletét.

Lerobbant autó

Szintén ingyenesen használható ennek a szlovák portálnak a keresője, ahol a Franciaországból és a  Benelux államokból (Belgium, Hollandia és Luxemburg) exportált autókkal kapcsolatban érhetőek el bizonyos információk. Itt az alvázszám begépelése után többek közt lekérdezhető az, hogy hány kilométerrel regisztrálták az autót, mikor elhagyta a fent említett országok valamelyikét, továbbá az utolsó ismert külföldi hirdetés is megtekinthető róla.

Akadnak olyan oldalak is, mint például a Fordzona, ahol fizetni kell azért, hogy adatokhoz lehessen hozzájutni. Itt például európai Fordokra lehet rákeresni, a Carvertical oldalán szintén fizetés ellenében kérhetőek járműtörténeti jelentések.

Ezeknek a forrásoknak a segítségével pontosabb kép alakulhat ki az Európa bizonyos területeiről érkező járművekről, így a csalások és a visszaélések is visszaszoríthatóak talán valamilyen szinten. Mivel az évente Magyarországra behozott használt gépjárművek darabszáma egyre csak nő, így érdemes résen lenni, nehogy egy ócskavasba fektessen ez ember. A 2017-es évben például a 155 ezret is meghaladta a hazánkba importált használtautók száma, az elmúlt évek tendenciája pedig egyértelműen azt mutatja, hogy a Volkswagen a legnépszerűbb márka ebből a szempontból.

A későbbiekben további hasonló oldalakkal jelentkezünk, melyek felkutatása még folyamatban van.

Forrás:

Kép: Shutterstock

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG