A lehető legrosszabbkor veszítette el kulcsemberét a Fiat Chrysler

Váratlan vezérigazgató cserére kényszerült a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Fiat Chrysler.

Sergio Marchionne betegsége miatt új vezérigazgatót neveznek ki a Fiat Chrysler autógyár élére – adta hírül detroiti keltezéssel a The Wall Street Journal című lap. A lap információi szerint szombaton Torinóban tartott ülést a Fiat Chrysler igazgatótanácsa és azt a döntést hozta, hogy Mike Manley, a cég terepjárógyártással foglalkozó részlegének vezetője veszi át Marchionne helyét. Sergio Marchionne nemrég műtéten esett át, állapota drámaian romlik, és már biztosnak látszik, hogy nem lesz képes az amerikai-olasz vállalatóriás irányírására.

Sergio Marchionne

Az 54 éves, brit születésű Manley 2000-ben csatakozott a DaimlerChrysler vállalathoz, és 2009 óta, vagyis amikor a Fiat és a Chrysler éppen Sergio Marchionne irányításával egyesült, a terepjáró részleget vezette. Manley mellett szólt az is, hogy iparági információi szerint ez a Fiat Chrysler legjövedelmezőbb részlege. A részleg egyik nagy sikere a Jeep Renegade, ami ötvözi a Jeep autók hagyományos off-road képességeit a prémium SUV-érzéssel. Ezért a kombinációért mostanság oda vannak az autóvásárlók, így a márka értékesítése részben éppen a Renegade miatt döntött rekordot Európában 2017-ben.

A 66 éves Sergio Marchionne eredetileg úgy tervezte, hogy jövő áprilisban visszavonul a Fiat Chrysler éléről, ám a 2016-ban függetlenné váló Ferrari vállalat elnök-vezérigazgatói posztját ezután is megtartotta volna. A luxus-sportkocsikat gyártó Ferrari külön közleményben jelentette be, hogy az elnöki posztot Marchionne helyett John Elkann, a vezérigazgatói teendőket pedig Louis Camilleri, a Philip Morris International elnöke veszi át.

A Fiat Chrysler nem közölt részletesebb információkat Sergio Marchionne betegségéről, de a hónap elején közleményben tudatta, hogy a szakember vállműtéten esett át. Mostani közleményében pedig „mély sajnálattal” tudatta, hogy „váratlan komplikációk léptek fel” a menedzsernél, akinek állapota „jelentős mértékben rosszabbodott”.

A Fiat Chrysler életében nagyon rosszkor jött a váratlan vezércsere, ugyanis a vállalat fontos átalakulás kellős közepén tart. Az egyik ilyen változás, hogy a vállalat a jövőben elsősorban prémium márkáira fog koncentrálni, egyszerűen azért, mert az Alfa Romeók, a Maseratik és a már említett Jeep modellek termelik leginkább a pénzt. A Fiat és a Lancia autók gyártását éppen ezért külföldre, elsősorban Lengyelországba telepítik át. Ez részben már évekkel ezelőtt megtörtént, ám az új, hogy Olaszországban teljesen megszűnik a két márka autóinak összeszerelése. A nagy változásokat pedig éppen Marchionne jelentette be május végén.

Forrás:
MTI
 

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG