Megint fellendült az újautó-piac

A szeptemberi visszaesést követően javulás állt be a jármű-értékesítések terén.

Ahogyan az várható volt, az év egyik leggyengébb hónapja után októberben megint fellendült a magyarországi újautó-piac. Az elmúlt évek is azt mutatták, hogy a január mellett a szeptember az az időszak, amikor a magyarok a legkisebb hajlandóságot mutatják az új járművek vásárlására. A Datahouse adatai szerint az októberi számok viszont már a tavaszi trendeket közelítik, ez pedig jónak mondható. Konkrétan kifejezve 12 451 új személyautót helyeztek forgalomba 2019 őszének második hónapjában.

Október hónap nagy visszaesője többek közt a Porsche, mely alig harmadannyi autót adott el, mint szeptemberben. Jobban teljesített azonban a Jeep, mely megháromszorozta eladásait, ezzel pedig a 17. helyre lépett a márkák közötti sorrendben, olyan nagy gyártókat előzve meg, mint a Citroën vagy a Nissan.

2019-es Jeep Renegade elölről

Az egyes márkákat vizsgálva nagy meglepetés történt, hiszen az értékesítési lista első helyén a Ford szerepel 1442 autóval, ezzel egy helyet javított szeptemberhez képest. A második a Škoda 1210, míg a harmadik a Volkswagen 1121 eladott járművel. A Volkswagen-konszern két gyártója ráadásul a szeptemberi 7. illetve a 8. helyéről érkezett a dobogóra.

A kategóriákat tekintve továbbra is az SUV modellek szegmense pörög a legjobban, ezt követi az alsó-középkategória, majd pedig a kisautók mezőnye következik. A hobbiterepjárók közt továbbra is a Suzuki Vitara az úr, 2019 októberében 438 darabot értékesítettek belőle. Az augusztusi adatokhoz képest azonban ez is jelentős visszaesés, hiszen nagyjából az ötödére csökkent a Vitarák eladása. A második helyen a Ford Kuga végzett az SUV szegmensben, míg a bronzérmes nagy meglepetésre a Jeep Renegade lett 208 eladott modellel, mely jelentős javulásnak számít.

Az alsó középkategóriában is történtek változások, ám itt mindig figyelembe kell venni, hogy a flottavásárlók egyik legkedveltebb szegmenséről van szó. Az első helyen a Škoda Octavia végzett 678 eladott modellel, a második a Kia Ceed, míg a harmadik a Toyota Corolla lett 323 értékesített példánnyal. A kisautóknál A Suzuki Swift volt a legkelendőbb, összesen 234 darabot adtak el belőle októberben. A második helyen a Dacia Sandero, míg a dobogó alján a Toyota Yaris végzett 129 eladott járművel.

Az egyterűeknél a Dacia Lodgy vezet magasan, ebben valószínűleg nagy szerepet játszik a nagycsaládosok által igényelhető állami támogatás is. A felső-középkategóriában nem történt nagy meglepetés, továbbra is a Ford Mondeo-Škoda Superb-Volkswagen Passat hármas vezeti a listát, persze itt is meg kell említeni, hogy a vállalati beruházások valamelyest árnyalják a képet.

A sportos modellek esetében a Mercedes AMG GT fogyott a leginkább, melyből 14 darabot értékesítettek. Ezután a Mazda MX-5 következik, a bronzérmes pedig a Ford Mustang lett 7 eladott autóval.

Az öt legkeresettebb márka 2019 októberében a magyarországi újautó-piacon:

  • Ford – 1442 db
  • Škoda – 1210 db
  • Volkswagen – 1121 db
  • Suzuki – 1079 db
  • Toyota – 909 db

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG