Növekszik az újautó-piac a Gémosz szerint

A kormány intézkedései is sokat segítettek az ágazat helytállásában.

Egyre több új autót adnak el Magyarországon, miután a koronavírus-járvány enyhült Magyarországon, az értékesítések élénküléséhez a kormány intézkedései is hozzájárulnak” – árulta el Gablini Gábor, a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetségének (Gémosz) elnöke az M1 tévécsatornának adott interjújában.

Emellett a Gémosz elnöke hozzáfűzte, a járvány kezdetén az új autók értékesítése az előző évhez képest 10-15 százalékra esett vissza. Ám ettől függetlenül a gyártók nem állították le a kiszállításokat, és mivel a szervizek, valamint az okmányirodák továbbra is üzemeltek, az új autókat át tudták adni tulajdonosaiknak a járvány alatt is.

Sokat számított az is, hogy a nagycsaládosok autóvásárlási programjának keretében megrendelt autók éppen ekkor érkeztek meg. Így nem szakadt meg a „pénzbeáramlás”, és míg Magyarországon 50 százalékkal csökkent az új autók forgalomba helyezése, addig más országokban ez akár a 90 százalékot is elérte” – mondta Gablini.

eladásra váró új autók

Szintén a márkakereskedőket segítette az a tényező is, hogy a kormány – a szövetség kérésére – felgyorsította a nagycsaládosok autóvásárlási programjának és az elektromos autók támogatásának kifizetéseit.

Emellett a hazai autópiacnak az is jót tett, hogy május 4-től – legalábbis vidéken – újra lehetett indítani az életet – tette hozzá.

Gablini Gábor szerint a mostani helyzetben az is fontos, hogy az elektromos autók vásárlásának állami támogatása nagyon népszerű, és sokan veszik igénybe: a június 15-én elindított programot egy nappal később fel kellett függeszteni, ugyanis a teljes támogatási keret elfogyott.

 

Forrás:

MTI

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG