Renault modellből loptak eddig a legtöbbet Magyarországon 2019-ben

Az autótolvajok más autókat preferálnak, mint az elmúlt években.

Ahogyan az már korábban kiderült, 2018-ban csökkentek az autólopások, ez a tendencia pedig a 2019-es évben is folytatódik egyelőre. A Nemzetközi Autóvadász Egyesület (NAKE) adatai szerint az első 6 hónapban 80 ilyen bűntényt regisztráltak. 2018-ban összesen 182 esetet rögzítettek, míg egy évvel korábban 199-et.

Először érdemes megnézni, hogy márkákra lebontva melyek voltak a legnépszerűbbek az autótolvajok körében. A rendőrség nem készít ilyen jellegű statisztikákat, így a NAKE által rögzített adatokra lehet hagyatkozni. A tavalyi évhez képest átrendeződtek a dolgok autólopások terén, hiszen új márkák kerültek az élre ebben a szomorú versenyben. A Ford és a Renault vezet, mindkettőből 15 darab tűnt el eddig 2019-ben. A dobogó harmadik fokára az Opel volt kénytelen felállni, a negyedik helyen pedig a Suzuki tanyázik 10 ellopott járművel.

2018-as Renault Mégane RS

Az érdekes ebben az, hogy a Renault 2018-ban csak a nyolcadik volt, ám a Suzuki is sokat lépett előre ebben a negatív rangsorban. A Toyota azonban kevésbé kelendő, mindössze 3 esetet regisztráltak a japán márkával kapcsolatban. A három német prémiummárka modelljeit sem viszik, Mercedes lopásról eddig nincs adat, Audiból egy, míg BMW-ből négy autót fújtak meg.

Egy-egy példányt ezekből a márkákból loptak el: Audi, Citroën, Daewoo, Fiat, Lada, Mercedes, Mitsubishi, Nissan, Peugeot, Seat.

Ezután következhet a modellek szerinti bontás, itt egyértelműen a Renault Mégane vezet. A második az Opel Corsa, míg a harmadik a Suzuki Swift lett. Egyelőre érthetetlen, miért vált ennyire kelendővé a Mégane, hiszen 2018-ban az első 15-ben sem volt benne.

Egy-egy darab ellopásáról kapott információt a NAKE a következő modellekből, a járművek abc-sorrendben szerepelnek: Audi 80, BMW 3-as, BMW X5, Citroën C4, Daewoo Nexia, Fiat Ducato, Ford C-Max, Ford Ranger, Lada 2107, Mercedes Sprinter, Mitsubishi Lancer, Nissan Navara, Opel Combo, Opel Vivaro, Peugeot 206, Renault Captur, Renault Clio, Renault Kangoo, Seat Leon, Škoda Fabia, Suzuki SX4, Toyota Auris, Toyota Hilux, Volkswagen Polo, Volkswagen Sharan, Volkswagen Touran.

Ami a városok szerinti felosztást illeti, nem meglepő módon Budapestről érkezett a legtöbb bejelentés a NAKE munkatársaihoz. Itt 56 lopást regisztráltak eddig 2019-ben, Vezda László szerint pedig az amatőr tolvajok száma is nőtt.

„A Budapestről egyre jobban kiszorított tolvajok országszerte lopni kezdték a kocsikat. Teret nyernek köztük az amatőrök, akik az egyszerűbben, számítógépes technika nélkül elvihető korosabb kocsikat kezdték lopni vidéken” – nyilatkozta korábban a Vezess.hu-nak Vezda László.

Három-három ilyen bűnesetről kaptak bejelentést Miskolcról és Hatvanból, két autólopást jelentettek be Tatabányáról, egy-egy járművet pedig a következő városokból vittek el: Debrecen, Salgótarján, Sopron, Orosháza, Sátoraljaújhely, Mosonmagyaróvár, Budaörs, Dunakeszi, Lajosmizse, Szigetszentmiklós, Dabas, Tamási, Fonyód, Gárdony, Bicske.

Forrás:

Vezess

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG