Rohamosan javul a helyzet Európa újautó-piacán

Negyedével több új autót helyeztek forgalomba az idei év első felében az EU-ban, mint 2020-ban.

Júniusban is folytatódott az elmúlt hónapokban tapasztalható meredek emelkedés az Európai Unióban forgalomba helyezett új személyautók számát illetően. Nem meglepő, hogy ez már zsinórban a negyedik hónap, amikor erőteljes növekedést regisztráltak, ugyanis a koronavírus-járvány miatti szigorú korlátozások és súlyos bizonytalanság következtében tavaly tavasszal világszerte évtizedes mélypontra zuhant az új autók értékesítése – tájékoztatott az MTI.

Az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) legfrissebb jelentése szerint az Európai Unió 27 tagállamában összesen 1 millió 48 ezer 143 személygépjárművet helyeztek forgalomba júniusban, ami 10,4 százalékkal több, mint a 2020-as év hatodik hónapjában elért eredmény.

A koronavírus-járvány terjedésének lelassítására 2020 márciusban életbe léptetett korlátozó intézkedések hatására a legtöbb, új autók értékesítésével foglalkozó kereskedés kénytelen volt bezárni az EU-ban. Így tavaly márciusban mindössze 567 ezer új személyautó kapott rendszámot az Unióban, ami 55,1 százalékos visszaesést jelent az előző évhez viszonyítva. A gazdaság teljesítményét tekintve április bizonyult a mélypontnak, amikor a forgalomba helyezett új autók száma 76,3 százalékos zuhanást produkált.

kezet rázó férfiak, és autó slusszkulcsának átadása

Mivel a kiindulási alap rendívül alacsony volt, így nem meglepő, hogy márciusban 87,3 százalékkal, áprilisban 218,6 százalékkal, míg májusban 53,4 százalékkal növekedtek az új autó értékesítések az EU-ban.

Németországban, Európa legnagyobb piacán regisztrálták a legnagyobb mértékű, 24,5 százalékos növekedést júniusban az újautó-eladások számát illetően. A négy legnagyobb piacot vizsgálva, a németek mögött Spanyolország végzett 17,1 százalékos, majd Olaszország 12,6 százalékos emelkedéssel. Ugyanakkor Franciaországban 14,7 százalékos visszaesést hozott az idei év hatodik hónapja.

2021 első félévében több mint 5,36 millió új autót helyeztek forgalomba az Európai Unióban. Ez 25,2 százalékkal jobb eredmény, mint egy évvel korábban. Olaszország 51,4 százalékos, Spanyolország 34,4 százalékos, Franciaország 28,9 százalékos, míg Németország 14,9 százalékos előrelépést tudott elkönyvelni 2020 első hat hónapjához viszonyítva.

Ami Magyarországot illeti, június folyamán 11 361 darab új autó kapott rendszámot hazánkban, ami 9,7 százalékkal jobb a 2020 júniusi számokhoz képest. Míg a tavalyi év első felében 55 ezer, addig 2021 első félévben összesen 64 794 darab új autót helyeztek forgalomba, ami 16,4 százalékos javulást jelent.

MTI

Oszd meg ezt a cikket!