Új autós lekérdező-rendszert készített az EU

Ennek segítségével könnyebben ellenőrizhetők az import autók papírjai.

A Magyarországra importált járművek egy bizonyos részénél jelentkezik az a probléma, hogy az okmányok és a kapcsolódó dokumentumok hogyan és milyen formában hitelesek. Ennek kiküszöbölésére a Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete (MGOE) és az EU párbeszédet folytatott, amelynek eredményéről Borka J. Balázst, az Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesületének kommunikációs igazgatóját kérdeztük:

„Nemrégiben tájékoztatta az Európai Bizottság illetékes osztálya az MGOE alelnökét, Anderkó Ottót arról, hogy elindították az egyes tagállamok forgalmi engedélyének és műszaki vizsgálati bizonyítványának mintáit tartalmazó weboldal működését. Ennek célja, hogy az EU-tagállamok hatóságai és állampolgárai tájékozódni tudjanak arról, hogy egy import jármű okmányai mennyire mondhatóak hitelesnek, illetve alapvetően milyen formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelniük.” – mondta Borka J. Balázs.

EU-s zászlók

A közérdekű információkat magában foglaló weboldal tartalma egyelőre angolul érhető el, az egyes tagállamok hivatalos nyelveire való fordítás még folyamatban van. Néhány tagállam nem, vagy csak hiányosan szolgáltatott adatokat, ezek beszerzésén még dolgoznak.

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG