Újabb változás a KGFB kapcsán

A kötelező biztosítás és a zöldkártya szabályozásán is módosítottak

Mint ismert, minden autósnál ott kell legyen a gépjárművének kötelező felelősségbiztosítását igazoló tanúsítvány. Ezt a biztosítók (vagy alkuszok) eddig papír alapon küldték el az ügyfeleknek, ám 2019 április elejétől ez is megváltozik. A pénzügyminiszter a Magyar Közlönyben megjelent rendeletében módosította a gépjármű-felelősségbiztosítási fedezetének fennállását tanúsító igazolóeszközökre vonatkozó 2009-es rendeletet.

A KGFB kapcsán korábban kiderült, hogy 2019-ben is drágult, hiszen átlagára ötvenezer forint fölé emelkedett. Szintén a kötelező biztosítással kapcsolatos volt az is, hogy eltörölték a baleseti adót, melyet az autótulajoknak kellett eddig megfizetni. Az árát a biztosítási adóba integrálták, melyet az állam immáron a biztosítóktól vár, és melynek kulcsát 30-ról 15 százalékra csökkentették.

BMW X6 karambol

A szombaton hatályba lépő szabály szerint a szolgáltató már nem csak papír alapon küldheti el az üzembentartónak a biztosítás meglétéről szóló igazolást, hanem elektronikusan is megteheti azt. Erről azonban előre meg kell állapodni az ügyféllel. Ez valószínűleg gyorsítani fogja a folyamatot, hiszen a postázást ezzel kivennék a folyamat láncából.

A zöldkártya igazolás is kiküldhető elektronikusan, de ilyenkor a biztosítónak vagy az alkusznak fel kell hívnia az ügyfél figyelmét arra, hogy a zöldkártya kizárólag zöld papírra nyomtatva alkalmas a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) fedezet meglétének igazolására. Az üzembentartó kérésére a biztosító a zöldkártyát az elektronikus út mellett papír alapon is díjmentesen rendelkezésére kell bocsátania az új rendelet értelmében.

Forrás:

Kép: Shutterstock

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG