Visszásság miatt indult peres eljárás az egyik hazai biztosítóval szemben

Remélhetőleg a jövőben egyetlen társaság sem fog élni ezzel a kárrendezési gyakorlattal.

Több száz baleset összegyűjtött adatai alapján a szövetség megbízásából peres eljárás indult az Uniqa Biztosítóval szemben, közölte a Gépjármű Márkakereskedők Országos Szövetsége (GÉMOSZ).

Erre azért került sor, mert kiderült, hogy kárrendezéskor a biztosító a javításnál felhasznált alkatrészek árát csak 10 százalékkal csökkentett értéken térítette meg a vétlen károsultak és a javítók részére, amennyiben azok nem az általa kijelölt alkatrészkereskedőnél vásároltak.

A biztosító nem fogadta el, hogy a Fővárosi Törvényszék megerősítette az első fokú bíróság döntését, ezért felülvizsgálati kérelemmel a Kúriához fordult, amely aztán helyt adott az autósok keresetének, a biztosító által benyújtott fellebbezést pedig alaptalannak titulálta. A GÉMOSZ közleménye szerint a Kúria most kézbesítette további jogorvoslati kérelemmel már nem támadható határozatát, amellyel fenntartotta a szövetség keresetének helyt adó jogerős ítéletét.

szervizelés

A Kúria az Uniqa fellebbezési kérelmével szemben egyebek között megállapította, hogy nem tartozik a kárt szenvedett autósok kárenyhítési kötelezettségének körébe, hogy a biztosító által önkényesen előírt alkatrészszállítóval szerződjenek és nem lehet felróni ellenük, hogy a kiírt piaci áron rendelik meg a javítási munkát. A Kúria döntése nyomán nem lehet a károsultaktól megkövetelni, hogy olyan márkaszervízben javíttassák a balesetben sérült gépkocsit, amely az alperes biztosító által kijelölt alkatrészkereskedőktől szerzi be az alkatrészeket, ez ugyanis olyan többlet kötelezettséggel és teherrel járna, amelynek viselése nem várható el a károsultaktól.

Az Uniqa Biztosító által kialakított, majd később megszüntetett kárrendezési gyakorlat nem szolgálja a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás intézményének célját és rendeltetését, mondta ki a Kúria.

„A mostani döntésre tekintettel remélhető, hogy a jövőben nem fog megjelenni hasonló, a károsult autósok jog védte érdekeit mellőző visszaélés, nemcsak a perben érintett, hanem az összes többi gépjármű biztosító terveiben sem” – olvasható a GÉMOSZ által közzétett közleményben.

 

Forrás:

kreszvaltozas.hu

Oszd meg ezt a cikket!