Beköszöntött a kátyúszezon, ez a teendő, ha kárt okoz az úthiba

Egy nagyobb kátyú akár személyi sérülést is okozhat.

A biztosítótársaságok tapasztalata szerint a kátyúkárok jelentős részéről (60-70 százalékáról) januárban, februárban és márciusban, vagyis az adott év első negyedében szoktak beszámolni az autósok. Az elmúlt időszakban a nagyon nagy hideg elmaradása ellenére is keletkeztek új kátyúk a magyar utakon, figyelmeztetett Lambert Gábor, a MABISZ kommunikációs vezetője.

„A gépkocsiban jellemzően 20 ezer forintos károkat okoznak a kátyúbalesetek, a leggyakoribb ilyen a defekt, illetve a felnisérülések, de elég gyakran előfordul futómű-károsodás is, sőt az országutakon, sztrádákon baleseteket, személyi sérüléseket is okozhat a kátyú” – mondta Lambert Gábor az InfoRádióban.

Kátyú az óton

Ha egy kátyúba hajtva kárt szenved az autó, akkor két dolgot lehet tenni. Ha van kátyúkárra is kiterjedő biztosítás, akkor fel kell venni a kapcsolatot a biztosítóval, de fontos, hogy alaposan dokumentálni kell az okozott kárt. Érdemes tehát az adott biztosítónál tájékozódni, hogy a KGFB-csomagban van-e a kátyúkár szegmens. Amennyiben nincs ilyen jellegű biztosítás, akkor az illetékes önkormányzattal, illetve a Budapest Közúttal vagy a Magyar Közúttal kell felvenni a kapcsolatot, attól függően, hogy lakott területen belül vagy kívül történt az eset.

Lambert hangsúlyozta, hogy minden esetben a lehető legaprólékosabban dokumentálni kell a kárt, fotókat mindenképp csinálni kell, de a helyszínen készült hatósági jegyzőkönyvre, tanúnyilatkozatra is szükség van. Ha úgy van, akkor a kár összegét igazoló javítási számlát is csatolni kell a bejelentéshez.

„Ha rendelkezünk biztosítással, akkor alapvetően a biztosító fizet a végén, ő játssza le a meccset a közútkezelővel. Ha nincs biztosítás, akkor a közútkezelő fizet” – ecsetelte Lambert.

 

Oszd meg ezt a cikket!

Hírlevél

Iratkozzon fel, hogy naprakész legyen híreinkből!

Autópark

Gumipark

HG